PvdA wil ledlampen in alle tunnels

Alle verkeerstunnels moeten worden uitgerust met ledverlichting. Dat vindt de PvdA. 'Ledverlichting is veel duurzamer dan de traditionele verlichting die in tunnels wordt gebruikt, en is uiteindelijk veel goedkoper', aldus Kamerlid Attje Kuiken maandag.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Beeld anp
Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.Beeld anp

Kuiken vindt het doodzonde dat nog steeds niet overal met ledverlichting wordt gewerkt in tunnels. Dat had volgens haar al kunnen gebeuren bij de tunnels in de A2 bij Leidsche Rijn en in de A2-tunnel in Maastricht. 'Nu niet overgaan op ledverlichting is pure geldverspilling, en een gemiste kans voor een duurzamer Nederland.'
Volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) is in een aantal tunnels al gebruik gemaakt van led-lampen. Ook bij op handen zijnde renovaties, zoals de Beneluxtunnel en de Velsertunnel, wordt gekeken of er led-lampen kunnen komen.

Een verplichting om deze lampen te gebruiken gaat Schultz echter te ver. Soms zijn de tot nog toe veel gebruikte natriumlampen ook al heel duurzaam en op termijn wat goedkoper. Daarnaast zijn er bij led-lampen weleens problemen met de gelijkmatigheid van het licht. 'Maar waar het kan, doen we het zoveel mogelijk', zei Schultz.

Volgens Kuiken zou er al een flinke slag zijn geslagen als led-lampen het uitgangspunt worden. 'Dan moet er een goede reden worden aangevoerd om voor andere verlichting te kiezen', zei de PvdA'ster tijdens het overleg. 'Het is nu een extra investering, maar uiteindelijk kunnen we miljoenen besparen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden