Update

PvdA wil krediettop met financiële sector

De PvdA wil dat het kabinet met de banken een 'krediettop' belegt over de kredietverlening aan Nederlandse banken en aan mensen die een hypotheek willen. Zo'n top moet de haperende kredietverlening aan burgers en bedrijven weer lostrekken, stelde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer woensdag in een Kamerdebat.

PVDA-Kamerlid Henk NijboerBeeld anp

Hij wijst erop dat het aantal afgewezen verzoeken om leningen voor het midden- en kleinbedrijf met 18 procentpunt is toegenomen. Kleine kredieten worden bijna niet meer verstrekt, aldus Nijboer. Hij riep bankiers op het Nederlands MKB niet de nek om te draaien.

Ook starters op de woningmarkt hebben grote problemen een hypotheek te krijgen. De banken zeggen dat ze streng zijn omdat dat moet van de Autoriteit Financiële Markten, maar AFM zegt dat er ruimte is voor maatwerk, aldus Nijboer. 'De patstelling moet doorbroken worden.'

Minister Dijsselbloem van Financiën antwoordde in het debat dat het kabinet al met enige regelmaat in het Catshuis overlegt met de top van de financiële sector. Hij wil de zorgen van de Kamer over de kredietverlening en de hypotheekverstrekkingen daar op de agenda zetten. Minister Henk Kamp van Economische Zaken voegde eraan toe dat de resultaten van zulk overleg voor hem voorop staan en dat kan betekenen dat het niet verstandig is om er een openbaar verslag van naar de Kamer te sturen.

Behalve de PVDA maken ook andere partijen in de Kamer zich grote zorgen over de kredietverlening en hypotheekverstrekking. Maar het geld is wel 'op rantsoen' gezet door steeds strengere regels voor banken, zei SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. En die regels zijn door de politiek bedacht. 'We kunnen wel huilen met de wolven in het bos, maar dan moeten we wel huilen in de spiegel.'

Fracties als de SP en GroenLinks stelden voor om de mogelijkheden van crowdfunding te vergroten. Het CDA pleit voor meer coöperatieve kredietunies. De SP vroeg Dijsselbloem te kijken naar een speciale kredietbank die door de overheid zou moeten worden gerund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden