PvdA wil huisverbod tegen burenoverlast

De PvdA wil burenoverlast aanpakken door burgermeesters de mogelijkheid te bieden mensen tijdelijk uit hun huis te zetten. De sociaaldemocraten doen dit voorstel vandaag tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ahmed Marcouch Beeld ANP Kippa
Ahmed MarcouchBeeld ANP Kippa

Volgens Ahmed Marcouch krijgt de burgemeester hiermee een extra middel ter beschikking tegen deze 'gemene vorm van criminaliteit'. Burgemeesters kunnen mensen al definitief uit huis zetten, maar daar gaat een traject van jaren aan vooraf.

Het Kamerlid denkt in eerste instantie aan een huisverbod van 10 dagen. Als dit niet werkt kan het worden verlengd tot een maand. Volgens Marcouch werkt het systeem van een huisverbod al heel goed bij de aanpak van huiselijk geweld. Marcouch heeft goede hoop een meerderheid in de Kamer te vinden voor zijn plan.

De PVV wil burgemeesters dwingen tot actie bij overlast. De partij zal hiervoor woensdag een motie indienen bij de behandeling van de begroting van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst.

'De PVV wil dat het kabinet burgemeesters gaat dwingen bij ernstige overlast altijd over te gaan tot huisuitzetting, en waar mogelijk het maximaal korten op bijstand van daders. Werken burgemeesters niet mee, dan moet er gekort worden op het gemeentefond', aldus Joram van Klaveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden