PvdA wil EU-top met Turkije

Omdat de veiligheidssituatie in Turkije sterk verslechtert, wil de PvdA dat de Europese Unie een migratietop met Turkije organiseert. Daar zouden afspraken moeten worden gemaakt over een Europese bijdrage aan het verbeteren van de situatie van vluchtelingen en een gezamenlijke aanpak van mensensmokkel.

De Turkse vlag Beeld ANP
De Turkse vlagBeeld ANP

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en de Europese Commissie spraken woensdag ook ernstige zorgen uit over de 'spiraal van geweld' in Turkije en riepen de Turkse autoriteiten en Koerdische leiders op de wapens neer te leggen.

De commissie had Turkije juist woensdag bestempeld als veilig land. Asielverzoeken zouden dan versneld moeten worden behandeld, zodat mensen na afwijzing direct kunnen worden teruggestuurd.

Europarlementariër van GroenLinks Judith Sargentini stelt dat Turkije nu duidelijk geen veilig land is. 'Zeker niet voor de Koerden. Daar kun je dus geen asielzoekers zo maar naar terugsturen.' Zij wil dat EU-commissaris Frans Timmermans Turkije van de voorgestelde lijst met veilige landen haalt.

Aanslagen van de PKK eisten de afgelopen tijd tientallen levens. Daarnaast viel een woedende menigte een kantoor van de pro-Koerdische partij HDP aan die met tachtig mensen in het parlement is vertegenwoordigd. Schulz en de Europese Commissie zijn hier zeer bezorgd over, evenals over de arrestaties van buitenlandse en Turkse journalisten.

Geerdink
Nederlandse journaliste Frederike Geerdink wordt namelijk waarschijnlijk Turkije uitgezet, volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. 'Het is een slechte zaak.'

Geerdink werd zondag opgepakt in een 'special security zone' in de provincie Hakkari in het zuidoosten van het land. Ze zat daarna vast in Yüksekova. Met haar aanwezigheid bracht ze zichzelf en anderen in gevaar, was een beschuldiging van de Turkse autoriteiten. De journaliste werd in januari ook al opgepakt. Toen werd ze beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. In april sprak een rechter haar vrij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden