PvdA wil basisbeurs voor studenten terug

Er werd hevig geprotesteerd tegen de afschaffing van de basisbeurs in 2013. Beeld anp
Er werd hevig geprotesteerd tegen de afschaffing van de basisbeurs in 2013.Beeld anp

De PvdA is om en wil weer een basisbeurs voor studenten. De partij maakt een draai van 180 graden en trekt de handen af van het leenstelsel, dat het zelf nota bene heeft ingevoerd.

Daarmee is een ruime meerderheid in de Tweede Kamer voor de terugkeer van de basisbeurs, al zal het waarschijnlijk nog wel even duren voor er werk van kan worden gemaakt.

De PvdA sluit zich aan bij Coalitie-Y, een initiatief van de ChristenUnie die samen met jongerenorganisaties oplossingen bedenkt voor problemen waar jongeren tegenaan lopen. Eén van de speerpunten van Coalitie-Y is het afschaffen van het leenstelsel en de herinvoering van een basisbeurs. GroenLinks nam eerder als medearchitect al afstand van de studieleningen. Alleen VVD en D66 zijn nu nog voorstander van het leenstelsel.

Dit kabinet zal nog geen einde maken aan het leenstelsel, maar duidelijk is dat er nu een ruime meerderheid aan partijen is die bij een volgende formatie wel de basisbeurs of een variant daarvan wil terugbrengen.

Nieuwe basisbeurs

Asscher wil binnen het huidige stelsel een nieuwe basisbeurs ‘creëren’ door de aanvullende beurs, die studenten als gift krijgen als hun ouders een smallere beurs hebben, uit te breiden. “Een veel grotere groep zou dan in aanmerking komen voor de aanvullende beurs. Ik denk aan ouders die tot drie keer modaal verdienen, tot en met een ton. Dat is een nieuwe basisbeurs.”

Op voorspraak van de PvdA, die het sociaal leenstelsel sinds 2010 in het verkiezingsprogramma had staan, kwam het leenstelsel in 2012 in het regeerakkoord terecht. De sociaaldemocraten droegen als argument aan dat ‘de slager niet moet meebetalen aan de studie van de advocaat’. De invoering, in 2014, was ook in handen van een PvdA-minister, Jet Bussemaker.

Asscher: “Je ziet nu dat de jongeren een emmer vol onzekerheid over zich heen krijgen: zij hebben al te maken met minder baanzekerheid, met woningnood, dan is het voor sommige jongeren te veel om ook te moeten lenen. Dat is de druppel die de emmer doet overlopen.” De generatie studenten die heeft moeten lenen, moet volgens Asscher worden gecompenseerd.

Minister kijkt of leenstelsel wel goed werkt

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven gaat het leenstelsel voor studenten tegen het licht houden. Blijkt daaruit inderdaad dat het voor sommige studenten ‘een grote belemmering’ is, zoals een flinke Kamermeerderheid inmiddels vindt, ‘dan gaan we kijken naar de mogelijke aanpassingen’

Van Engelshoven wil een ‘onderbouwing bieden’ voor dit debat ‘door gedegen te kijken naar de effecten van het nieuwe stelsel’. Ze buigt zich over de periode van 2011 tot 2019 en begint dus al voor de afschaffing van de basisbeurs. Zo wil ze in beeld krijgen wat daardoor precies is veranderd.

De evaluatie moet voor volgende zomer klaar zijn.

LSVb verwacht snelle afschaffing leenstelsel

“Het is een verademing dat we eindelijk langzaam wegnavigeren van het waanbeeld dat studeren een investering is waar mensen zelf voor moeten opdraaien, terwijl de hele maatschappij er bij gebaat is,” aldus LSVB-voorzitter Alex Tess Rutten.

“Alle jongeren in Nederland moeten met een basisbeurs de kans krijgen om zonder bergen schuld hun studie af te ronden, ongeacht de opleiding of financiële positie van hun ouders,” zegt ze.

ISO: ‘Kans dat leenstelsel van tafel gaat groter’

Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Kees Gillesse: “De negatieve gevolgen van het leenstelsel zijn overtuigend, het is goed dat daar nu conclusies aan worden verbonden. Het is te hopen dat ook de andere partijen duidelijk zijn over hun plannen.”

“We zullen na de verkiezingen pas echt weten wat er voor studenten gaat veranderen, maar vandaag is een dag om te vieren,” zegt Gillese.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden