PvdA vreest groei van sekswerk in Airbnb-panden

Illegale prostitutie via verhuurplatforms als Booking en Airbnb is in omringende landen een steeds groter probleem. Amsterdam heeft nauwelijks zicht op dit probleem.

Beeld ANP

PvdA-raadslid Dennis Boutkan wil snel meer informatie. Al eerder erkende het stadsbestuur dat het 'een enkele keer' prostituees betrapt die werken vanuit een appartement of woning die is verhuurd via een huizendeelwebsite.

Dat sekswerkers buiten een bordeel werken is niet nieuw. Maar door Airbnb en andere verhuurplatforms is een grote nieuwe capaciteit aan werkplekken voor prostituees ontstaan.

In Groot-Brittannië zijn bij gerichte acties tegen mensenhandel tientallen Airbnb-appartementen aangetroffen die gebruikt werden door Oost-Europese vrouwen. Zij reizen het land door om in korte tijd veel geld te verdienen. Ze bieden hun diensten aan via internet, waarna ze binnen een week of twee doorreizen naar een andere stad om uit handen van de politie te blijven, meldt de Daily Mail.

Ook in Stockholm, waar de klanten van prostituees strafbaar zijn, maken sekswerkers steeds vaker gebruik van een Airbnb-appartement om de gevraagde diensten te leveren.

Nauwelijks controle
Amsterdam treedt niet tot nauwelijks op tegen thuisprostitutie, zolang die niet in advertenties wordt aangeprezen. Boutkan vreest dat prostitutie via deelplatforms daardoor buiten beeld blijft."

Airbnb is een enorme trend, we hebben bijna 17.000 advertenties in Amsterdam. Ik wil voorkomen dat dit een fenomeen wordt dat je niet in de hand hebt."

Volgens Boutkan is het grote verschil met prostitutie in hotels het gebrek aan een duidelijk zichtbare eigenaar of locatiedirecteur, die toezicht kan houden. "Twee gevallen op 17.000 advertenties is een onwaarschijnlijk laag aantal, terwijl Amsterdam bekendstaat om zijn rosse buurt en het sekswerk dat hier plaatsvindt. Ik vind dat we hier specifiek onderzoek naar moeten doen."

Zero tolerance
Boutkan is ook geïnteresseerd in de juridische gevolgen voor een huiseigenaar als de politie sekswerkers betrapt op het adres, en vraagt het stadsbestuur dit in kaart te brengen.

Volgens Airbnb heeft het geen genade voor verhuurders die betrapt worden op sekswerk in via het platform aangeboden ruimtes. "Zero tolerance," aldus een zegsman, die benadrukt dat onder de 200 miljoen mensen die gebruikmaken van Airbnb zeer weinig huurders zijn die misbruik maken van de situatie.

Het bedrijf heeft software ontwikkeld voor het ontdekken van gebruikers die ruimtes huren voor ongewenst gedrag. Airbnb zegt samen te werken met de opsporingsdiensten om prostitutie en andere gedragingen in strijd met de gebruiksvoorwaarden te voorkomen.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden