PvdA vraagt spoeddebat drukte Wallen aan

Oppositieleider in de gemeenteraad, PvdA, wil snel een debat over het convenant tussen de gemeente en bedrijven die rondleidingen over de Wallen organiseren, om de extreme drukte in het gebied tegen te gaan.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Extreme drukte in de stegen van de rosse buurt Beeld FOTO ELMER VAN DER MAREL
Extreme drukte in de stegen van de rosse buurtBeeld FOTO ELMER VAN DER MAREL

Nog voor de zomer, uiterlijk in juni, wil de fractie hierover praten met wethouder Kajsa Ollongren (D66). Dit meldt Dennis Boutkan, woordvoerder van de PvdA. Hij reageert op de reportage van zaterdag in deze krant waaruit bleek dat gidsen van tourbedrijven zich tijdens rondleidingen op de Wallen niet houden aan de zelfregulerende afspraken binnen de branche.

Eind maart tekenden achttien tourbedrijven een convenant met richtlijnen waaraan de bedrijven zich moeten houden. Het gaat bij voorbeeld om een maximale groepsgrootte van twintig. Verder mogen de groepen niet stilstaan op bruggen over de Oudezijds Achterburgwal, en een aantal drukke stegen. Ook gelden etiquetten die overeenkomen met normale omgangsnormen.

Weinig veranderd
"Ik heb, nadat de afgspraken in de branche gemaakt waren, zelf geregeld de Wallen bezocht," zegt Boutkan. "Mijn indruk was dat er weinig is veranderd. Buurtbewoners zeiden mij dat ook. Intussen wacht ik op de evaluatiebrief van de gemeente die ons raadsleden is beloofd." De reportage in de krant en berichten van bewoners op sociale media bevestigden de vermoedens van Boutkan.

Boutkan: "De ergernis van bewoners komt er op neer dat er nog steeds te grote groepen komen, die zich niet aan regels houden. Bovendien zijn er te veel groepen. Daardoor komt er toch te veel druk op het gebied terecht."

Wie tekende niet?

Volgens Boutkan is het onduidelijk welk gewicht het convenant in de schaal legt. "Er zijn achttien bedrijven bekend die het convenant ondertekend hebben. Maar wij willen ook weten welke groep niet heeft ondertekend, en wat dat betekent voor de kans op slagen van het convenant."

De gemeente Amsterdam liet weten maandag nog de balans op te maken. "We horen van te veel kanten dat het convenant niet werkt," aldus een woordvoerder.

Lees ook: Gidsen trekken zich niks aan van afspraken over betere doorstroming op de wallen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden