PvdA voor het eerst in decennia niet meer grootste partij

De Amsterdamse PvdA stevent af op een ongekend verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De sociaaldemocraten zijn na 19 maart mogelijk voor het eerst in decennia niet langer de grootste partij.

Jasper Karman
Pieter Hilhorst Beeld anp
Pieter HilhorstBeeld anp

In een peiling van Maurice de Hond onder achthonderd Amsterdammers, in opdracht van Red Amsterdam, komt de PvdA niet verder dan 19 procent van de stemmen en negen zetels; zes minder dan nu en minder dan D66, dat volgens De Hond kan rekenen op tien zetels; drie meer dan nu.

Als de gevreesde PvdA-campagnemachine niet voor een kentering kan zorgen, is een nederlaag van historische proporties aanstaande. Sinds de tweede wereldoorlog kwam de PvdA maar één keer niet als grootste partij uit de bus; in 1946 won de CPN nipt (32 procent, tegen 31 procent voor de PvdA). Het zou ook de eerste keer zijn dat het aantal zetels niet in de dubbele cijfers eindigt.

Minder steun voor sociaaldemocraten
De slechte peiling van De Hond past in een beeld van snel afkalvende steun voor de sociaaldemocraten. In juli kon de partij nog rekenen op twaalf zetels, tegen tien voor D66. In oktober zakte de PvdA al naar elf.

Afluisterrel
De dramatische score kan niet los worden gezien van de landelijke peilingen; nog maar negen procent van de Nederlanders zou nu op de PvdA stemmen, peilde De Hond. Maar toch zullen de Amsterdamse PvdA'ers ook naar zichzelf kijken. De afgelopen weken kwam de partij vooral in het nieuws door rare fratsen als de afluisterrel rond het erfpachtreferendum.

Hilhorst
En het is slecht nieuws voor de nieuwe lijsttrekker, Pieter Hilhorst. In juli vond maar een kwart van de PvdA-stemmers hem de juiste man om de partij te leiden. Kennelijk kan hij de kiezers nog niet aan zich binden.

VVD en SP
In de peiling zijn de verschuivingen verder klein. De VVD verliest een zetel en komt op zeven, en ten opzichte van de vorige peiling van oktober van het gemeentelijke onderzoeksbureau O+S, wint de SP één zetel. De socialisten staan nu ook op zeven zetels, een winst van vier.

GroenLinks, PvdD en CDA
GroenLinks blijft op zes zetels staan, en ook voor de Partij voor de Dieren (nu één zetel, maar twee in de peiling) en het CDA (nu twee zetels, en nog maar één in de peiling) verandert er niets.

Red Amsterdam, PvdO en OMA
De resterende drie zetels gaan naar Red Amsterdam en de twee ouderenpartijen, de Partij voor de Ouderen (PvdO) en Onbevreesd Modern Authentiek (OMA); de nieuwe naam van ouderenpartij OPA.

null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden