PvdA: vijf wietplantages voor hele land

Burgemeesters pleitten op een 'wiettop' onlangs voor regulering van die achterdeur en een proef met een gemeentelijke kwekerij. Foto GPD Beeld
Burgemeesters pleitten op een 'wiettop' onlangs voor regulering van die achterdeur en een proef met een gemeentelijke kwekerij. Foto GPD

DEN HAAG - Door de overheid gecontroleerde plantages moeten de coffeeshops legaal van wiet voorzien. Dat is één van de mogelijkheden die de PvdA oppert voor de toekomst van het softdrugsbeleid.

Legale wietplantages kunnen een oplossing bieden voor de wiet die nu op de markt komt, die steeds sterker wordt en wisselend van kwaliteit is. Tegelijk wordt daarmee voor de coffeeshops het probleem opgelost dat zij hun koopwaar illegaal via de 'achterdeur' moeten betrekken.

Burgemeesters pleitten op een 'wiettop' onlangs voor regulering van die achterdeur en een proef met een gemeentelijke kwekerij. Maar 'elke gemeente haar eigen kruidentuintje' is in de ogen van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester niet goed in de hand te houden. Ze geeft dan de voorkeur aan 'een stuk of vijf grote legale wietkwekerijen', waar cannabis onder toezicht van de overheid wordt geproduceerd.

Dat zou ook het model zijn waar een PvdA-commissie die zich buigt over de toekomst van het drugsbeleid aan denkt, schrijft ambtenarenblad PM deze week. Bouwmeester, lid van deze commissie, nuanceert dit. Volgens haar is dit voor de commissie 'één van de opties'. ''Misschien vinden we nog een betere oplossing.''

''Het lijkt voor de hand te liggen dat je de teelt centraal organiseert,'' zegt Bouwmeester. Ze kijkt daarbij naar de kwekerij in Veendam die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid medicinale cannabis teelt.

De PvdA-commissie, onder leiding van Eerste Kamerlid Pauline Meurs, komt deze zomer met haar advies. Maar de aanbevelingen zullen voor de lange termijn zijn. De coalitie heeft afgesproken dat aan het gedoogbeleid deze regeerperiode niet wordt getornd. (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden