PvdA verliest in alle 393 gemeenten

De Partij van de Arbeid heeft woensdag in alle 393 gemeenten verloren. Het beste resultaat boekte de partij op Urk, waar de sociaaldemocraten het verlies beperkt hielden tot een min van 0,2 procentpunt. In Amsterdam ging de partij 13,3 procentpunt achteruit.

Fractieleider Diederik Samsom. Beeld anp
Fractieleider Diederik Samsom.Beeld anp

Dat blijkt uit de cijfers van de ANP Verkiezingsdienst. De PvdA kreeg de grootste klappen in Pekela (-20,5 procentpunt), Menterwolde (-19,3), Veendam (-19,2), Appingedam (-18,1), Oldambt (-17,5) en Bellingwedde (-17,1). Al die gemeenten liggen in de provincie Groningen, van oudsher een links bolwerk. De streek kampt tegenwoordig met werkloosheid, krimp en aardbevingen door gaswinning.

Ook in de steden verloren de sociaaldemocraten. In Amsterdam ging de partij 13,3 procentpunt achteruit, in Rotterdam verloor de partij 12,3 procentpunt. In Enschede was het verlies 12 procentpunt, in Zaanstad 11,5 procentpunt, in Den Haag 10 procentpunt.

Oppositie wint
Coalitiegenoot VVD wist in zes van de 393 gemeenten een plusje te noteren. De grootste winst boekte de partij in Beemster (Noord-Holland), waar de liberalen 5,9 procentpunt vooruitgingen.

Grote winnaars zijn juist de drie partijen in de constructieve oppositie. Die steunen het kabinet in de Eerste Kamer in ruil voor inspraak. D66 en SGP verloren elk in twee gemeenten, ChristenUnie ging in twaalf gemeenten licht achteruit. Daarnaast verloor de lijstcombinatie van ChristenUnie en SGP een tiende procentpunt in Boxmeer en Baarle-Nassau.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden