PvdA: 'Van Rompuy opereert te ondoorzichtig'

De manier waarop EU-president Herman Van Rompuy de EU-toppen van de Europese regeringsleiders voorbereidt is 'te ondoorzichtig'. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes stelt dat maandag in een opiniestuk op de website joop.nl.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes Beeld ANP

De 'methode-Van Rompuy' wordt door Servaes omschreven als 'veel achterkamertjesgesprekken en pas op het allerlaatste moment naar buiten brengen wat er tijdens een top besproken wordt'. Ondoorzichtig zijn volgens hem ook de grote hoeveelheid vertrouwelijke stukken en de gebrekkige controle van Europese subsidies.

Servaes: 'Brussel dient de ramen open te gooien en moet voldoen aan de moderne eisen van transparantie en verantwoording. Het gaat er niet eens om of er iets te verbergen is; zodra de schijn van geheimzinnigheid wordt gewekt, is de schade al geleden.'

'Servaes en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt trokken onlangs ook al aan de bel bij minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken over de openheid van de besluitvorming in Brussel. Kamerleden krijgen de conceptconclusies van EU-toppen inmiddels wel, maar ze mogen er in het debat niet over praten. Omtzigt wees erop dat parlementen in Denemarken en Luxemburg wel vrijuit over de conclusies kunnen debatteren.

Servaes pleit voor een openener en democratischer Europa. 'We kunnen de wens voor een volksraadpleging niet zomaar wegzetten als een uiting van populisme of retronationalisme. Zelfs de grootste euro-gelovige voelt dat er iets schuurt.'

Het PvdA-Kamerlid is ook kritisch over de Tweede Kamer. Die moet het kabinet veel dichter op op de huid zitten. Elk Kamerlid moet EU-specialist zijn en premier Mark Rutte moet niet alleen vóór een EU-top in debat met de Kamer om een mandaat mee te krijgen, maar zich ook ná de top in de Kamer verantwoorden over het resultaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.