Update

PvdA: Van der Laan nog geen burgemeester

Job Cohen tijdens een nieuwjaarsrecptie met Eberhard van der Laan. Archieffoto ANP Beeld
Job Cohen tijdens een nieuwjaarsrecptie met Eberhard van der Laan. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - PvdA'er en oud-minister Eberhard van der Laan is zeker nog geen burgemeester van Amsterdam. Dat bezwoer PvdA-gemeenteraadslid Geke van Velzen woensdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Zij sprak daarmee tegen dat al min of meer vaststaat dat Van der Laan de opvolger van Job Cohen wordt.

Van der Laan maakte maandag bekend dat hij de nieuwe burgemeester van Amsterdam wil worden. PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf noemde hem direct ''een interessante kandidaat'' en ''een Amsterdammer in hart en nieren''.

Volgens het CDA wekt dit de indruk dat al vaststaat dat Van der Laan de baas van de hoofdstad wordt. Fractievoorzitter Maurice Limmen: ''We moeten de schijn vermijden dat het allemaal al beklonken is.''

''Als je als amateurzanger voor de jury van Idols staat en je dergelijke lofuitingen hoort, weet je toch al een klein beetje dat je gewonnen hebt'', zei de CDA'er verder. Hij stelde ook dat andere kandidaten zich mogelijk door de openlijke kandidaatstelling van Van der Laan laten afschrikken om ook te solliciteren.

Van Velzen zei woensdag echter dat de zoektocht naar een nieuwe burgemeester nog zeker geen gelopen race is. Zij stelde dat Van der Laan een aantal goede kwaliteiten heeft, maar dat ook andere sollicitanten gewoon op hun kwaliteiten worden beoordeeld. ''We zijn erg benieuwd naar andere kandidaten.''

CDA'er Limmen vroeg de PvdA en VVD verder wat er klopt van berichten in de media dat zij al hebben overlegd over de kandidatuur van Van der Laan. De twee partijen ontkenden dit. VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg zei dat zijn partij zelf met ''een topkandidaat'' komt.

De gemeenteraad stemde woendag in met het profiel waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen. Daarin staat onder meer dat die heldhaftig, vastberaden en barmhartig moet zijn. Ook benoemde de raad de vertrouwenscommissie, bestaande uit raadsleden, die de komende tijd in het diepste geheim sollicitatiegesprekken gaat voeren met sollicitanten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden