Update

PvdA valt kabinet aan en is klaar voor de strijd

Fractievoorzitter Job Cohen en partijvoorzitter Lillian Ploumen tijdens het PvdA-congres, zaterdag in Groningen. Foto ANP Beeld
Fractievoorzitter Job Cohen en partijvoorzitter Lillian Ploumen tijdens het PvdA-congres, zaterdag in Groningen. Foto ANP

GRONINGEN - De PvdA maakt zich op voor een strijd tegen het minderheidskabinet van VVD en CDA en de gedoogpartij PVV. Op het partijcongres van de sociaaldemocraten zaterdag in Groningen haalden partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Lilianne Ploumen hard uit naar het beleid van premier Mark Rutte. Dat is niet recht of eerlijk, maar krom in de echte wereld, zei Cohen.

''Schandelijk'' noemde hij de kabinetsbesluiten van vrijdag om 300 miljoen euro te bezuinigen op passend onderwijs voor kwetsbare kinderen en voor een belastingverlaging voor mensen met een huis van boven de 1 miljoen euro. ''Ik zou me er diep voor schamen'', zei Cohen. De PvdA-leider stelde dat de gevolgen van de crisis op een andere manier moeten en kunnen worden opgevangen. Banen scheppen in plaats van schrappen moet daarbij voorop staan, zei hij.

Ook PVV-leider Geert Wilders kreeg ervan langs. Die houdt zich volgens Cohen niet aan zijn afspraken zodat juist mensen in een kwetsbare situatie, zoals met een arbeidshandicap, er slechter vanaf komen. Ploumen vindt dat nieuw rechts is opgestaan, omdat binnen de VVD en het CDA de conservatieve krachten hebben gewonnen. Maar volgens haar heeft de PvdA een goed alternatief en zal de partij daarmee nieuw rechts ''onder de mat vegen''.

Alle pijlen worden nu gericht op de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 2 maart, die ook de samenstelling in de Eerste Kamer bepalen. Het congres koos Marleen Barth officieel als lijsttrekker voor de PvdA-fractie van de Senaat. Zij kondigde aan dat haar fractie de wetsvoorstellen niet alleen op kwaliteit zal toetsen, maar dat de sociaaldemocraten ook hun waarden en hun hart laten meespreken. ''En ons hart is rood en zit links'', zei Barth.

Om de rechtse partijen de wind uit de zeilen te nemen, praten de linkse partijen over samenwerking. GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent was op het PvdA-congres om daarover discussiëren. Haar aanwezigheid was pikant, omdat juist zij afgelopen week als enige van haar fractie tegen de missie naar het Afghaanse Kunduz stemde en daarmee de lijn van de PvdA volgde.

Van Gent pleitte voor een niet-aanvalsverdrag tussen de linkse partijen. Volgens haar moeten de linkse partijen elkaar dan niet de maat nemen, maar over hun eigen schaduw heen stappen, ''net zoals ik heb gedaan''. Ook PvdA'ers als Bert Koenders en Adri Duivesteijn zien de spanning die in het debat over Kunduz ontstond, niet als een obstakel voor de volgens hen breed gewenste toenadering tussen PvdA, GroenLinks en de SP. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden