Plus

PvdA-top krijgt gewenste strijd om het lijsttrekkerschap

De PvdA-top krijgt wat hij wil: een strijd om het lijsttrekkerschap tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Alleen gooit het kritische Kamerlid Jacques Monasch roet in het eten, want ook hij daagt Samsom uit.

Deborah Jongejan en Hans van Soest
Lodewijk Asscher heeft zich nog niet uitgelaten over zijn kandidatuur. 'Ik kies mijn eigen moment om iets te zeggen over mijn toekomst' Beeld anp
Lodewijk Asscher heeft zich nog niet uitgelaten over zijn kandidatuur. 'Ik kies mijn eigen moment om iets te zeggen over mijn toekomst'Beeld anp

Het is niet helemaal het beeld waar de PvdA-top op had gehoopt. De strijd om het lijsttrekkerschap wordt gevoerd door - hoogstwaarschijnlijk - drie witte mannen. Tegenover zittend leider Diederik Samsom (45) is het kritische Kamerlid Jacques Monasch (54) opgestaan.

Ook vicepremier Lodewijk Asscher (42) staat klaar om de strijd aan te gaan, hoogstwaarschijnlijk maakt hij dat volgende week officieel bekend. Nu houdt hij de kaarten nog even voor de borst. "Ik kies mijn eigen moment om iets te zeggen over mijn toekomst," zei hij gisteren.

Moddergooien
Mogelijk meldt zich zelfs nog een vierde kandidaat: Europarlementariër Paul Tang (49) maakt net als Asscher volgende week bekend of hij opgaat. De poging van partijvoorzitter Hans Spekman om ook een vrouw over te halen zich te kandideren, lijkt mislukt te zijn. Al kan iedereen zich formeel nog tot 24 oktober kandideren.

Los daarvan krijgt Spekman wel een verkiezing met in elk geval twee sterke kandidaten: Samsom en Asscher. De laatste heeft weliswaar lang getwijfeld, maar Spekman heeft altijd aangestuurd op een tweestrijd tussen die twee. Een gedroomde tweestrijd, omdat het de partij - die historisch laag in de peilingen staat - weer eens positief in het nieuws kan brengen.

Matchfixing
Positief, omdat de twee elkaar vertrouwen en er geen vuile strijd van zullen maken die de partij beschadigt. Samsom en Asscher liggen ideologisch niet ver uit elkaar. Allebei vinden ze dat de partij de rode veren weer moet oppoetsen.

Maar gisteren was daar ineens Monasch. De geboren Rotterdammer gooide gisteren meteen met modder. Hij verwijt de partijtop 'matchfixing', omdat de lijsttrekkersprocedure naar zijn mening is voorgekookt: het stond volgens hem bij voorbaat vast dat het een strijd tussen Samsom en Asscher zou worden.

"Dat terwijl de PvdA onder leiding van Sam­som en Asscher en campagneleider Spekman naar een dramatisch dieptepunt is geleid, weggevaagd op lokaal en provinciaal niveau," zei hij getergd.

Peilingen
Monasch is al jaren openlijk kritisch op zijn partij en het leiderschap van Samsom. Zei hij eerder nog het Binnenhof te zullen verlaten, nu is hij hoopvol omdat hij de PvdA-leden belooft dat hij de koers van de partij wil veranderen. Al mogen zijn kansen niet groot lijken.

De leden mogen later dit jaar hun lijsttrekker kiezen. Uit een recente peiling van tv-programma EenVandaag onder 814 leden met stemrecht eerder dit jaar, bleek dat Samsom meer steun geniet dan Asscher.

Hij krijgt in de peiling onder 44 procent van de stemmen, Asscher 26 procent. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt door 13 procent als favoriet genoemd, maar hij heeft aangegeven het strijdperk niet te betreden.

Toch blijft de schaduw van Aboutaleb over de interne verkiezing hangen. Uit een peiling deze zomer bleek dat de PvdA met Samsom aan het roer zestien zetels kan halen. Weliswaar meer dan nu in de peilingen, maar een enorm verlies ten opzichte van de 38 bij de vorige verkiezingen. Met Asscher zouden dat er negentien worden; met Aboutaleb zou het verlies met 27 zetels het beperktst zijn.

Jacques Monasch Beeld anp
Jacques MonaschBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden