PvdA toch in coalitie Centrum

De Stopera, het gementehuis van Amsterdam. Foto ANP Beeld
De Stopera, het gementehuis van Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - De stadsdeelraad stuurt tóch aan op een coalitie met PvdA in het Centrum. De grote verliezer, die twee zetels kwijtraakte, is met vijf zetels de vierde partij.

Beoogd stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren van GroenLinks, met acht zetels de grootste partij, nodigt vanavond alleen D66, met zeven zetels ook winnaar, en PvdA uit om in de Zuiderkerk aan tafel te schuiven voor de verdere onderhandelingen. De SP en de VVD, die dinsdag nog wel meespraken, vallen af.

Van Pinxteren volgt het advies van de 'informateur' in de college-onderhandelingen, Zeeburg-bestuurder Jan Hoek (GroenLinks). Hoek kwam gisteren met zijn advies, nadat GroenLinks en D66 gistermiddag eerst samen overleg met hem voerden.

Van Pinxteren heeft bewust de PvdA, die twee zetels verloor, bij de onderhandelingen betrokken. ''Dit doet recht aan de linkse meerderheid in de raad.''

Doordat zowel GroenLinks als D66 als winnaars collegepartijen worden, is volgens van Pinxteren recht gedaan aan de verkiezingsuitslag. GroenLinks, die al in het college zat, groeide van zes naar acht zetels. D66 klom van twee naar zeven zetels. Het feit dat collegepartij VVD (zes zetels, geen zetelwinst) óók terrein won wordt genegeerd. Bestuurder Erik Koldenhof (VVD): ''Wij zijn winnaars. We behaalden twee procent meer stemmen, in totaal twintig procent van alle stemmen, maar daar is geen aandacht voor.''

Dat komt, aldus Van Pinxteren, omdat het vervangen van verliezer PvdA door winnaar VVD zou resulteren in een rechts college, wat in strijd zou zijn met de verhoudingen.

D66 wilde juist wél met de VVD een college vormen om een einde te maken aan de regelzucht van het stadsdeel. Uiteindelijk liet D66 de VVD toch vallen. De oude coalitie met GroenLinks en PvdA gaat door.

Behalve Van Pinxteren komt ook PvdA'er Rengelink in het bestuur. D66 heeft geen bestuurder naar voren geschoven, maar vroeg de leden Boudewijn Oranje, ambtenaar bij het stadsdeel, en Guus Bakker, directeur van de Beurs van Berlage, om beschikbaar te zijn voor de functie van stadsdeelbestuurder. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden