PvdA: tegenbegroting CDA weinig sociaal

PvdA-fractielid Henk Nijboer heeft zich kritisch uitgelaten over de tegenbegroting van het CDA. Nijboer stelt dat er 'weinig sociaal meer is' aan de christendemocratische partij. Andere oppositiepartijen vielen ook over het voorstel van Sybrand Buma.

Henk Nijboer, financieel specialist van de PvdA-fractie Beeld anp

Volgens Nijboer laat het CDA zich met de tegenbegroting weinig van haar sociale kant zien. 'Juist in deze tijd kiest Buma voor minder geld voor verzorgenden, verpleegkundigen en onderwijzers, minder geld voor de armsten in Nederland en minder geld voor het bestrijden van de werkloosheid', zegt Nijboer. 'Wel wil hij meer geld voor de 10 procent hoogste inkomens (via een belastingkorting). Dat is een keuze, maar niet die van de PvdA.'

Kritiek van oppositiepartijen
Het plan van het CDA, dat onder meer een korting op de WW-premie en de invoering van een nullijn in de zorg impliceert, is ook bekritiseerd door de oppositiepartijen de SP en de PVV.

SP-leider Emile Roemer noemt het CDA-plan 'een verdere verrechtsing van het beleid'. Roemer had vooral kritiek op het voorstel een nullijn in te voeren voor personeel in de zorg. 'Een verzorgende of verpleegkundige wordt nu al onderbetaald', betoogt de SP-voorman. 'Met deze plannen zal de koopkracht verder dalen. Het zal leiden tot meer werkloosheid en verlenging en verdieping van de crisis.'

PVV-leider Geert Wilders noemt het plan van het CDA 'ongeloofwaardig'. De christendemocraten hebben volgens hem vorig jaar getekend voor 'de grootste belastingverhoging van de afgelopen eeuw' in het Lenteakkoord. De tegenbegroting van Buma stelt nu juist een belastingverlaging voor.

'Nu willen ze de helden uit de zorg op de nullijn zetten en eerder in de WW snijden. Dat is onaanvaardbaar. Het enige dat moet gebeuren, is dat dit kabinet opstapt. Het is bizar dat het CDA dat niet inziet', aldus Wilders.

Motie van wantrouwen
Wilders zal tijdens de algemene politieke beschouwingen deze week een motie van wantrouwen indienen tegen het kabinet, zo laat hij weten. 'We komen niet met een tegenbegroting maar met een tegenmaatregel: een motie van wantrouwen. Het kabinet moet zo snel mogelijk maar huis, dat is het enige dat telt.'

De algemene beschouwingen, het jaarlijkse debat over de miljoenennota, vinden woensdag en donderdag plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden