PvdA: stuur festivals naar de stadsrand

De gemeente moet stoppen met citymarketing die Amsterdam aanprijst als feeststad. De PvdA wil voorkomen dat Amsterdam uitgroeit tot dé festivalhoofdstad van Europa.

Wij kiezen voor een stad waarin het wonen vooropstaat,
Wij kiezen voor een stad waarin het wonen vooropstaat," zegt Marjolein Moorman.Beeld Marc Driessen

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman kan het niet vaak genoeg herhalen: Amsterdam is geen pretpark waar iedereen ongegeneerd 365 dagen per jaar alle remmen los kan gooien. De verveelvoudiging van het aantal festivals zorgt voor veel overlast voor bewoners. Daarom moet het aantal evenementen worden teruggebracht. Festivals dienen waar mogelijk naar de randen van de stad te worden verplaatst, bepleit de PvdA.

Moorman beschrijft de ontwikkelingen van de laatste jaren als een paradox: de populariteit van de stad zorgt voor grote drukte, die de aantrekkelijkheid juist weer bedreigt. Het tegengaan van de 'pretparkisering' is een van de zeven punten voor het kanaliseren van de drukte in de stad die de PvdA maandag in debatcentrum De Balie presenteert.

Wonen voorop
Het pakket maatregelen onder de noemer 'stad in balans' waar het college aan werkt heeft hetzelfde doel, maar de oppositiepartij vindt die plannen niet ver genoeg gaan. Bovendien mist Moorman een onderliggende visie. "Welke kant wil het college nou op? Wij kiezen voor een stad waarin het wonen vooropstaat," zegt de fractievoorzitter.

Volgens gemeentelijke prognoses komen er in 2025 zo'n 30 miljoen toeristen naar Amsterdam, 35 procent meer dan nu. Moorman verwijst naar het toeristisch draagkrachtmodel van de Leuvense hoogleraar Jan van den Borg, dat berekent hoeveel toeristen een stad aankan. Amsterdam moet een leerstoel stedelijk toerisme in het leven roepen, die kan berekenen waar het kantelpunt hier ligt. Volgens Moorman is dat nog niet bereikt en daarom is het nog mogelijk om het tij te keren. De nieuwe hoogleraar moet verder een model ontwikkelen voor duurzaam toerisme.

De gemeente kan zelf alvast aan de slag met praktische oplossingen die de last van toerisme voor bewoners verminderen. De PvdA denkt aan in- en uitstaphaltes voor touringcars op transferia aan de randen van de stad. Verder komen er grenzen aan de hoeveelheid fietstaxi's, sightseebussen en segways. Meer delen van de binnenstad worden autoluw.

Absolute hotelstop
Moorman wil paal en perk stellen aan de overnachtingsmogelijkheden van toeristen. Zo moet er een absolute hotelstop komen in het centrum en mogen woningen nog maar maximaal dertig dagen verhuurd worden via sites als Airbnb en Wimdu. De toeristenbelasting kan wat de sociaaldemocraten betreft omhoog, en niet alleen voor toeristen die in Amsterdam overnachten, maar ook voor dagjesmensen die attracties bezoeken. Verschillende tarieven vaststellen voor de toeristenbelasting in het centrum en wijken daarbuiten, zoals het college wil, is echter niet de bedoeling. Dat draagt volgens de PvdA bij aan een 'onwenselijke tweedeling'.

Ook moet de gemeente de wildgroei tegengaan van winkels die uitsluitend op toeristen zijn gericht. Moorman denkt dat dit kan door de rol van straatmanagers en ondernemersverenigingen te versterken in de strijd tegen de dreigende 'monocultuur' van ijs- en wafelwinkels.

Marjolein Moorman, PvdA-fractievoorzitter Beeld Femke Boermans
Marjolein Moorman, PvdA-fractievoorzitterBeeld Femke Boermans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden