PvdA stemt tegen plannen bezuiniging defensie

De PvdA stemt niet in met de bezuinigingen zoals minister Hans Hillen van Defensie die wil doorvoeren. Volgens de grootste oppositiepartij zit er geen analyse achter en ontbreekt de samenhang in de plannen. Daarom is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Defensie op de lange termijn. Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink vandaag tijdens het debat in de Tweede Kamer.

ANP/Redactie
Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA). © ANP Beeld
Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA). © ANP

Eijsink vroeg zich af waarom Defensie over enkele jaren de begroting wel op orde zou hebben na de ingrepen. Volgens haar hebben deskundigen daar weinig vertrouwen in.

Patrouilleschepen
Vanwege het toenemende belang van de marine wil de PvdA wel twee nieuwe patrouilleschepen behouden die Hillen ook zou schrappen. De regeringspartijen VVD en CDA vielen de PvdA hard aan. Ze wreven Eijsink in dat haar partij nog veel meer wil bezuinigen op de krijgsmacht, zonder aan te geven hoe.

Zonde
Voorafgaande aan het debat zei minister Hans Hillen van Defensie het zonde te vinden dat de militaire vakbonden morgen niet met hem het overleg over het sociaal beleid willen hervatten. De bewindsman wil daarover zo snel mogelijk praten. Hij ziet wel mogelijkheden voor vruchtbaar overleg en hoopt daarom dat de bonden binnenkort alsnog aan tafel aanschuiven.

Afgeslagen
De bonden ACOM en AFMP en inmiddels ook VBM/NOV hebben de uitnodiging voor het overleg afgeslagen, omdat ze vinden dat Defensie eerst met concrete voorstellen over de brug moet komen. Volgens Hillen staan die echter al in de beleidsbrief uit april, waarin hij aangeeft hoe hij de komende vier jaar 1 miljard euro wil bezuinigen.

De vakbonden waren eerst blij met de handreiking van de minister, die hij anderhalve week geleden deed tijdens een landelijke actiedag van militairen in Den Haag. Maar ze gaven al meteen aan dat Hillen wel iets zou moeten bieden. In de brief doet de minister volgens hen geen enkel voorstel en geeft hij ook niet aan welke richting hij op wil. 'De minister biedt inhoudelijk niets', aldus een woordvoerder van VBM/NOV.

Overhoop
De vakbonden liggen al lange tijd overhoop met Defensie over een nieuwe cao voor de militairen en het burgerpersoneel. Uit protest schortten ze in november het overleg op, terwijl toen net bekend werd dat Hillen een flinke bezuinigingsronde ging voorbereiden. In april werd duidelijk dat de komende tijd mogelijk 6000 mensen gedwongen worden ontslagen. Om die reden vinden de bonden en Defensie het van belang om verder te praten over het sociaal beleid en over een sociaal plan voor degenen die hun baan kwijtraken of worden herplaatst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden