Video

PvdA stelt Kamervragen na aanleiding van falende hulpdienst bij dodelijke rally

De hulpverlening na het dodelijke rallyongeluk in het Westelijk Havengebied, vorig jaar september, werd uitgevoerd door een particuliere ambulancedienst met ongekwalificeerd personeel. De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de kwestie.

Een 'ambulancebroeder' was mogelijk niet gekwalificeerd om zorg te bieden. Beeld ANP
Een 'ambulancebroeder' was mogelijk niet gekwalificeerd om zorg te bieden.Beeld ANP

AT5 deed onderzoek naar het ongeluk en baseerde zich op verklaringen van betrokken ambulancepersoneel. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt de zaak. De Academie voor Ambulancezorg, de enige opleiding die een officieel ambulancediploma uitreikt, is bezorgd over de opkomst van particuliere ambulancediensten en het gebrek aan controle op deze bedrijven. Ron Brendel, manager van de academie, pleit voor een verbod op particuliere ambulancediensten.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft aan minister Edith Schippers Kamervragen gesteld over de particuliere hulpdiensten. Bouwmeester vindt dat het niet mag uitmaken of de hulpbehoevende door een publieke of private ambulancedienst geholpen wordt en ze vraagt om een onderzoek.

Volgens AT5 is tegen de eigenaar van de particuliere ambulancedienst inmiddels aangifte gedaan omdat hij volgens zijn oud-collega's onverantwoord zou hebben gehandeld.

Nekletsel
Op 1 september reed tijdens de Amsterdam Short Rally een auto het publiek in. Een elfjarige jongen en een 41-jarige vrouw overleden. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak nog steeds, maar heeft nog geen beslissing genomen of de 23-jarige Tilburgse bestuurder wordt vervolgd.

AT5 meldt dat één van de eerste hulpverleners ter plaatse 'ambulancechauffeur' Menno was. Hij zou de elfjarige jongen zonder enige ondersteuning uit een greppel hebben getild. Iets wat nooit had gemogen omdat de jongen mogelijk nekletsel had.

Daarnaast zou hij, zonder dat hij daarvoor bevoegd was, medische handelingen hebben verricht. Volgens AT5 beschikte Menno tijdens het incident niet over de benodigde diploma's en heeft hij deze nog steeds niet. Of Menno nog werkzaam is als ambulancemedewerker, is niet bekend. Menno zelf wil niet reageren.

Geen garantie
Volgens academiemanager Brendel is het kinderlijk eenvoudig om een ambulancebedrijf te beginnen zonder over benodigde diploma's te beschikken. Organisatoren van evenementen die particuliere diensten inhuren gaan er vaak van uit dat deze bedrijven gebruik maken van gediplomeerd personeel, terwijl hier helemaal geen toezicht op wordt gehouden.

De IGZ controleert pas nadat er over het optreden van een dienst wordt geklaagd. 'We zien dat er de laatste tijd veel van dit soort bedrijven worden begonnen,' stelt Brendel. 'Mensen gaan ervan uit dat als er een gele auto met ambulancestrepen komt voorrijden daar mensen in zitten die hoogwaardige acute zorg kunnen leveren. Maar bij dit soort gevallen blijkt dus dat er helemaal geen garantie is.'

De Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie wil in afwachting van het officiële onderzoek niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden