Opinie

'PvdA speelt een suïcidaal spel'

De PvdA speelt een suïcidaal spel, schrijft Marcel Duyvestijn. Zijn advies: opblazen, scherven ruimen en opnieuw beginnen. 'Hatseflats, iedereen bevrijd.'

'PvdA in spagaat is anachronisme geworden'Beeld Mike Ottink

Aboutaleb of Samsom? Of toch Lodewijk Asscher? Bij de PvdA is het altijd feest. Jeroen Dijsselbloem wil dat zijn mattie, Didi, het nog een keer doet. Aan de andere kant liggen dertien burgemeesters als kirrende tienermeisjes aan de voeten van Aboutaleb om hem te smeken de partij te leiden. Het is eigenlijk wachten tot de groupies van Lodewijk op de knieën gaan, de handjes samengevouwen, de oogjes gesloten: wilt u ons leiden?

Zo'n suïcidaal spel kan alleen bij de PvdA gespeeld worden. Heeft u ooit iets dergelijks bij een andere partij gezien? Maar belangrijker, wat erft die 'grote leider' eigenlijk?

Het is een partij in een spagaat. Vroeger had ze de lenigheid om intellectuelen en arbeiders te verenigen. Nu de kloof tussen die groepen steeds groter wordt, wordt die spagaat pijnlijker en scheurt hier en daar uit.

Achterban
Hoewel dit kabinet het beste was wat ons kon overkomen, slaagt de partij er niet in een wenkend perspectief te zijn. En dat komt omdat de partij een anachronisme is geworden. De natuurlijke achterban is weg. De arbeider is vertrokken naar de SP of de PVV en de intellectuelen zoeken hun heil bij D66, waar ze dolen in de leegte.

Anders dan bijvoorbeeld de SP, wil de PvdA verantwoordelijkheid nemen, maar tegelijk wil ze 'schande' roepen. Ze wil verbinden, maar tegelijkertijd duidelijk maken wie wat moet denken of doen. Waar het bijvoorbeeld nu al een tijdje schuurt, is tussen gelovigen en ongelovigen. Of anders gezegd: tussen conservatieven en progressieven.

Zo zagen we een publieke vete tussen twee Amsterdamse raadsleden die kibbelden over Erdogan. Vraag is: in hoeverre kun je een dictator als Erdogan steunen als je sociaaldemocraat bent? De laatste tijd zijn er meerdere PvdA'ers van Turkse afkomst opgestapt omdat ze de taal te weinig 'verbindend' vonden. De 'seculieren', daarentegen, hekelen de milde houding van de partij ten opzichte van iets diep conservatiefs als religie.

Marcel Duyvestijn
Publicist

Beeld -

Stukadoor
'Europa' is ook zo'n onderwerp dat de partij splijt. Aan de ene kant staan de federalisten, de intellectuelen, de Timmerfransen die hameren op het aambeeld van de eenheid. Aan de andere kant een René Cuperus, die de simpele vraag stelt: wat heeft de stukadoor aan die open grenzen?

Die onverenigbaarheid van standpunten heeft mij doen afhaken. Al voelt het nog steeds als familie, zie ik dat ze de beste en de leukste mensen hebben en kun je qua intellectueel ­debat je lol op, toch is het tijd om er een bom ­onder te leggen.

Scherven ruimen
Opblazen, scherven ruimen en opnieuw beginnen. Je moet dat samen met de andere partijen op de linkerflank doen. D66, GroenLinks, SP en de PvdA kondigen in één dag aan dat ze niet meer bestaan. Boem.

Uit het stof van die ineenstorting zie ik dan twee bewegingen opbloeien. Een links socialistisch blok, dat ook veel PVV-stemmers trekt, en een sociaalliberaal blok dat veel sociale VVD'ers als bijvoorbeeld Eric van der Burg trekt. De gelovigen gaan naar het CDA, die vervolgens samengaat met de conservatieve kant van de VVD en een deel van de PVV. Hatseflats. Iedereen bevrijd, tijd voor nieuwe gebouwen, nieuwe ideeën.

Jonge god
God, wat zal dat een opluchting zijn, als je uit die spagaat bent, als je alles in je broekje weer recht kunt leggen, als je weer een vreugdesprongetje kunt maken zonder dat je mensen tegen de schenen schopt. Ik heb dat ooit het Femkenisme genoemd, omdat het de diepe wens van GroenLinksleider Femke Halsema was om de linkse partijen samen te brengen.

En wie moet die nieuwe beweging leiden? Een jonge god. Jesse Klaver bijvoorbeeld. Hij heeft de flair, de looks en het charisma om die nieuwe grote partij te leiden. Aboutaleb, Asscher en Samsom passen dan, samen met Halsema, uitstekend in zijn eerste kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden