Column

PvdA slikt kritiek opnieuw in, IMF of geen IMF. Wat een gevoel voor prioriteiten!

Ewald Engelen. Beeld Het Parool
Ewald Engelen.Beeld Het Parool

Ik weet niet of u het heeft meegekregen, maar deze week is het IMF eindelijk wakker geworden. U weet wel: het Internationaal Monetair Fonds, oftewel de slager van Latijns-Amerika, de gesel van Azië, en, sinds kort, de zure rekenmeester die namens Brussel het Europese puinruimen moet controleren.

Terwijl wij op één oor lagen, sprak mevrouw Lagarde, de directeur ervan, in Tokio de historische woorden dat ze het al die tijd bij het verkeerde eind had gehad, dat bezuinigen in de eurozone niet werkt, dat het beter is om in het Noorden de tekorten te laten oplopen en landen in het Zuiden meer tijd te gunnen om orde op zaken te stellen.

En dit is niet zomaar de loze praat van een juriste die door het schuinsmarcheren van haar voorganger op deze post terecht is gekomen. Nee, het komt uit de koker van niemand minder dan Olivier Blanchard, de chef-econoom van het fonds. Een serieuze man met indrukwekkende academische palmares.

Op pagina 47 van de laatste World Economic Outlook geeft Blanchard ruiterlijk toe dat de krimpeffecten van bezuinigingen in de eurozone stelselmatig zijn onderschat. Als je voor 12 miljard bezuinigt, leidt dat niet tot een terugval van het nationaal inkomen met 6 miljard, zoals de rekenmodellen suggereren, maar met pakweg 12 tot 18 miljard. Vandaar, aldus Blanchard, dat het IMF steeds opnieuw zijn groeiverwachtingen naar beneden moest bijstellen.

Groot nieuws dus! Het Europese crisisbeleid van bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen, zo zegt het IMF letterlijk, is op verkeerde aannames gebaseerd en moet zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Op straffe van verdere escalatie en een mondiale economische recessie.

En wat doet Nederland, het land dat Brussel niet vertrouwde en daarom zo aandrong op een rol van het IMF bij het bestrijden van de eurocrisis? Je zou verwachten dat in ieder geval de PvdA een gat in de lucht zou springen bij het horen van dit nieuws. Per slot van rekening is dat de partij die voor de verkiezingen al kalmpjes aan wilde doen met bezuinigen. Eindelijk een kans om de vermaledijde bezuinigingsfetisjisten met gezaghebbende argumenten om de oren te slaan! Van het IMF nog wel!

Vergeet het maar. PvdA-Kamerlid Plasterk reageerde nuffig dat er 'enige inconsistentie' in de opstelling van het IMF zit. Om het coalitieproces niet te verstoren, zo lijkt het, slikt de PvdA opnieuw haar kritiek in. IMF of geen IMF. Wat een gevoel voor prioriteiten!

Ondertussen dendert Nederland voort op het doornige pad van de recessie.

Arme burgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden