PvdA schiet tekort op inhoud en regie

DEN HAAG - De PvdA gaat gebukt onder een onvoltooid proces van inhoudelijke vernieuwing, een onduidelijke identiteit en een tekortschietende regie. Het vernieuwingsproces dat na de verkiezingsnederlaag in 2002 werd ingezet, is nog lang niet voltooid. Daarom is een krachtige nieuwe impuls nodig.Een commissie onder leiding van de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman schrijft dat in een vrijdag gepresenteerd rapport. De commissie geeft de PvdA tien opdrachten mee om ''een stap op de weg terug omhoog te zetten''.

Tot die opdrachten behoren onder meer: de verkiezingsprogramma's moeten krachtiger worden, de campagnes moeten een heldere organisatiestructuur hebben. Ook moeten de kandidaat-Kamerleden gekozen worden op hun politiek-inhoudelijk gewicht en er moet een permanente campagne gevoerd worden. Aan een strakke verdeling van mannen en vrouwen op de kandidatenlijsten dient niet langer te worden vastgehouden.

De politiek moet met passie worden bedreven, stelt de commissie verder. ''Geen handige electorale truukjes'', aldus Vreeman in een toelichting.

In de verkiezingscampagne, schrijft de commissie, was er sprake van mediamissers. De AOW-crisis was daarvan de ergste. Organisatorisch en wat betreft besluitvorming was er van alles mis in de campagne. De commissie doet aanbevelingen om dat in de toekomst te verbeteren, zoals het advies om de lijsttrekker niet te laten omringen door aparte adviesgroepjes. Maar de malaise binnen de PvdA valt volgens de commissie niet simpelweg te herleiden tot een leiderschapscrisis.

PvdA-leider Wouter Bos accepteert het rapport-Vreeman zonder voorbehoud. Hij accepteert ook de kritiek op de campagne. Hij beschouwt het rapport als ''een grote dikke streep'' onder wat er de afgelopen maanden is misgegaan. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden