'PvdA-raadslid in conflict met moskeebestuur'

AMSTERDAM - Een PvdA-raadslid van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes zou zijn bedreigd door het bestuur van de Aya Sofia-moskee. Ook zou hem de toegang tot het gebedshuis zijn ontzegd.De Turkse moskeevereniging, onderdeel van Milli Görüs, zou het niet pikken dat Yuksel Kaplan kritiek heeft geuit op het bestuur van de nog te bouwen omstreden Westermoskee.

De PvdA in het stadsdeel kreeg begin deze maand te horen dat het Turks-Nederlandse raadslid geen kritische opmerkingen meer mocht maken over de moskeeleiding en dat als hij dat wel zou doen hem iets te wachten zou staan. Dat bevestigde fractievoorzitter Martijn de Keizer woensdag. De partij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Over de inhoud hiervan wilde De Keizer niks zeggen. Milli Görüs beraadt zich nog op een reactie.

Kaplan had het een dag voordat de vermeende dreigementen binnenkwamen al aan de stok gehad met een man toen hij de moskee bezocht om te bidden. De politicus zou door hem zijn aangevallen, waarop bezoekers het tweetal uit elkaar moesten halen. De PvdA'er heeft ook van dit incident aangifte gedaan. Andere moskeebezoekers zouden hem daarin hebben gevolgd, omdat ook zij zich geïntimideerd zouden voelen.

Het Openbaar Ministerie bevestigde woensdag dat ze twee aangiften heeft binnengekregen, een wegens eenvoudige mishandeling en een wegens bedreiging. Het is nog niet duidelijk wat daarmee gaat gebeuren.

De incidenten zijn hard aangekomen bij de sociaal-democraten in De Baarsjes. Het stadsdeelbestuur heeft de leiding van de Aya Sofia-moskee inmiddels op het matje geroepen. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg heeft gezegd dat hij verwacht dat het bestuur een de-escalerende rol speelt en dat hij vindt dat dreigende opmerkingen niet passen binnen de democratie, aldus zijn woordvoerder. ''Het is belangrijk dat een deelraadslid zijn werk zonder belemmeringen kan doen'', meent Verburg. De stadsdeelvoorzitter heeft geprobeerd een oplossing dichterbij te brengen, maar speelt verder geen rol in deze zaak.

Vorige week heeft de partij zowel van Milli Görüs Nederland als van Aya Sofia een brief ontvangen waarin zij spijt betuigden. Hierin beloofden zij bovendien dat Kaplan in vrijheid zijn politieke werk in het stadsdeel kan doen. Het moskeeverbod zou echter geldig blijven.

De Keizer noemt het ''volkomen onacceptabel'' dat een raadslid er op deze manier van wordt weerhouden zijn standpunten te uiten. ''Het is van cruciaal belang dat politici hun werk in vrijheid kunnen doen. Dit tast de vrijheid van meningsuiting aan.''

Zijn partij zegde anderhalf jaar geleden het vertrouwen in het moskeebestuur al op, omdat het dreigementen zou hebben geuit tegen de Amsterdammers als de bouw niet zou doorgaan. ''Nu blijkt terecht dat het bestuur het vertrouwen niet verdient'', aldus de fractievoorzitter. Volgens hem brengt de moskeeleiding door deze gang van zaken de eigen gemeenschap veel schade toe. ''Door dit gedoe komt de bouw van de Westermoskee verder weg te staan dan ooit.''

De plannen voor de moskee gaan al jarenlang gepaard met gesteggel tussen stadsdeel De Baarsjes, de betrokken woningcorporatie Het Oosten en het bestuur van moskeevereniging Aya Sofia over onder meer de religieuze koers die het gebedshuis gaat varen. Nog altijd is niet duidelijk of en wanneer de moskee er komt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden