PvdA-raadslid Geenen haalt hard uit naar eigen partij

Het nieuwbakken PvdA-raadslid Toon Geenen is zo teleurgesteld in de deplorabele staat van de PvdA dat hij overweegt te stoppen met zijn politieke werk. De partijtop, lokaal én landelijk, moddert volgens hem maar wat voort.

De Amsterdamse gemeenteraadszaal Beeld ANP
De Amsterdamse gemeenteraadszaalBeeld ANP

"Het maakt dat ik steeds meer op weg naar de uitgang ben en mij afvraag of het zinvol is om tijd te steken in de PvdA. Dat is voor iemand als ik, al jaren actief voor de PvdA, een rotgevoel", aldus het raadslid op zijn Facebookpagina.

Geenen, die in juni in de gemeenteraad kwam om de in opspraak geraakte politica Ilhame Saadi op te volgen, vindt dat de PvdA doet alsof het enorme verlies tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart niet gebeurd is.

"De PvdA heeft sindsdien vooral dingen gedaan die op voortmodderen lijken", schrijft hij. "Natuurlijk kun je binnen een paar maanden geen fundamentele stappen zetten, maar juist door het uitgerekte afscheid van Spekman (...) en het maken van allerlei keuzes zonder fundamenteel plan zijn er vooral 'voortmodder'-stappen gezet."

Linkse samenwerking
Geenen reageert met zijn j'accuse op het pleidooi van Jonge Socialistenvoorman Tijn Croon, onlangs in Het Parool. Die pleitte voor het samenvoegen van de kieslijsten van Groenlinks en de PvdA op stadsdeelniveau, als een eerste aanzet naar linkse samenwerking.

Geenen is daar voorstander van, maar tegelijkertijd sceptisch. "Ik acht de kansen dat de PvdA onverbloemd kiest voor linkse samenwerking klein, omdat te veel mensen in de PvdA te veel vertrouwen hebben in het eigen kunnen. En omdat persoonlijke ambities van mensen binnen zowel de PvdA, GroenLinks als de SP elkaar te veel in de weg zitten."

Toon Geenen Beeld -
Toon GeenenBeeld -

Niet alleen de landelijke partijtop krijgt ervan langs. "En met partijleiding bedoel ik niet alleen de nationale figuren, maar ook mensen op provinciaal of gemeentelijk niveau. Kritiek wordt als persoonlijke aanval opgevat, gewantrouwd en niet serieus genomen. Zelfs na ons recordverlies is die houding niet veranderd", klaagt Geenen.

Moorman
Het is de tweede keer in korte tijd dat onder het bewind van lokaal PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman kritiek klinkt. Tijdens de campagne voor het lijsttrekkersschap in het voorjaar, klaagden andere kandidaten dat de PvdA te veel aandacht had voor de binnenstad en de druktediscussie, ten opzichte van de problemen in de stadsdelen buiten de ring.

Moorman is blij met de eerlijkheid van het jonge raadslid en hoopt dat hij niet afzwaait. "De PvdA kenmerkt zich door kritische geesten en Toon is daar een mooi voorbeeld van. Ik herken ook best wat van zijn kritiek op de partij. Toon is net raadslid en daar zijn we zeer tevreden over. Hopelijk blijft Toon nog lang voor de PvdA actief."

Op 21 maart 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.

Zie ook: 'PvdA moet brede volksbeweging worden' en: Heeft de PvdA nog wel toekomst?

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden