PvdA-politici varen mee met Gay Pride

DEN HAAG - Ook minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretarissen Sharon Dijksma (Onderwijs) en Frans Timmermans (Europese Zaken) varen mee met de Gay Pride. Eerder maakte minister Ronald Plasterk (Emancipatie) en burgemeester Job Cohen van Amsterdam al bekend zaterdag 2 augustus bij het homofestival in de hoofdstad aanwezig te zijn.

De vier politici zijn allen van de PvdA. Een woordvoerder van Ter Horst maakte dinsdag bekend dat de bewindsvrouw meevaart met de botenparade. De zegsman wijst erop dat de minister van Binnenlandse Zaken over de Grondwet gaat en dat ze op deze manier de gelijke rechten wil verdedigen en wil uitdragen dat discriminatie fout is.

Eerder nodigde partijgenoot Plasterk, verantwoordelijk voor homo-emancipatie, premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin (ChristenUnie) uit om ook mee te varen met de eerste boot uit politiek Den Haag ooit. De twee sloegen het voorstel echter af.

Toch zal het vaartuig van Plasterk goed gevuld zijn. Naast de andere PvdA-bewindslieden monsteren bijvoorbeeld ook vertegenwoordigers van Chinese en Turkse homo-organisaties aan. Verder is Plasterk gastheer van verscheidene kamerleden en vertegenwoordigers van werknemers, minderheden en mensen uit de wereld van sport, cultuur en onderwijs.

Met zijn 'OCGay-boot' wil Plasterk de aandacht vestigen op de sociale acceptatie van homoseksuelen. Met de Engelstalige boodschap 'Simply Gay' wil hij ook de internationale voorbeeldfunctie van Nederland op het gebied van homo-emancipatie uitdragen.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 stelt echter dat ondanks de goede bedoelingen er ,,nog steeds wetgeving is die homo's direct of indirect achterstelt''. ,,D66 wil die wetgeving aanpassen.'' Zo werkt de oppositiepartij aan een grondwetswijziging om in artikel 1 van de wet homoseksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond op te nemen.

De sociaal-liberalen varen al jaren mee met de Gay Pride, en brengen deze keer een extra grote boot mee. D66 siert de boot op met een enorme roze kous als ,,knipoog naar het conservatieve CDA/PvdA/ChristenUnie-kabinet''. De partij hekelt 'de zwartekousenpolitiek' van het huidige kabinet omdat het bijvoorbeeld huwelijksambtenaren wordt toegestaan homoparen te weigeren. (ANP)

www.gaypride.nl

Gay Pride 2007. Foto ANP/Robin Utrecht
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden