PvdA pleit voor ligplekken historische zeilschepen

Historische zeilschepen van de bruine vloot zijn als het aan Ger Jager (PvdA) ligt weer welkom in de Amsterdamse haven. Zijn voorstel lijkt af te stevenen op een meerderheidssteun, want ook VVD en D66 zijn positief.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

"Als de Amsterdamse haven überhaupt nog op het netvlies bij Amsterdammers staat, is dat negatief: lawaai, stank en stof," zegt Jager in zijn voorstel dat hij woensdag in de raadsvergadering besprak. Hij benadrukt het belang van de oude zeilschepen voor het beeld dat Amsterdammers hebben van de haven.

Onder de noemer bruine vloot zijn er ongeveer 300 historische zeilschepen in Nederland die 's zomers vaartochten maken met toeristen en dagjesmensen op de Wadden en het IJsselmeer. Daarbij doen ze ook Amsterdam aan.

In de winter zijn de schepen in gebruik als groepsaccomodatie voor toeristen en liggen ze aan wal rond de havens van het IJsselmeer, zo'n twintig schepen in Amsterdam. Maar de gemeente en het Havenbedrijf zijn terughoudend in het beschikbaar stellen van die plekken, omdat omwonenden klagen over overlast en omdat het 'hotellen' volgens hen niet is toegestaan.

Kiss and sail
De schippers krijgen als het aan Jager ligt nu wel 'kiss and sail'-plekken bij het Centraal Station en bij de Sumatrakade in Oost. Ook wil hij de mogelijkheden onderzoeken voor een afmeerplaats aan de oostzijde van de NDSM-werf.

Jager krijgt bijval van Hans Glaubitz (D66) en Rob de Bruin (VVD). Hans Glaubitz (D66) was samen met Jager aanwezig bij de protestactie die de schippers onlangs organiseerden. "Het is belangrijk dat de bruine vloot een plek in de stad heeft. Ik moet me nog wel beraden over het winterse groepsaccomodatieverhuur, dat is een lastig onderwerp."

Pam Wennekes van de Beroepsvereniging van de schippers is blij met de steun vanuit de gemeenteraad. "Voor de korte termijn is er nog geen oplossing, maar het is fantastisch dat er eindelijk iets gebeurt."

Geluidsoverlast
Eerder klaagden omwonenden op de Sumatrakade over geluidsoverlast die de opvarenden zouden veroorzaken. "Daarover moeten we goede afspraken maken met de schippers," zegt Jager.

Havenwethouder Kajsa Ollongren benadrukte woensdag in de gemeenteraad dat ze het voorstel nog niet had gekregen, maar kondigde al wel aan dat het havenbedrijf zoekt naar een oplossing. "Maar de ruimte is schaars, zeker in het centrum. Dus daarbij gaat ook meespelen dat we in deze stad bezig zijn met het aanpakken van drukte en overlast. Want daar is óók sprake van geweest."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden