Verkiezingen

PvdA-partijvoorzitter Spekman stapt op na historische nederlaag

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat hij opstapt. Na de historische verkiezingsnederlaag eisten diverse PvdA'ers zijn hoofd.

Partijvoorzitter Hans Spekman kondigt zijn vertrek aan Beeld Maarten van Dun
Partijvoorzitter Hans Spekman kondigt zijn vertrek aanBeeld Maarten van Dun

Na de dramatische verkiezingsuitslag en de vierde nederlaag op rij, kon Spekman niet langer aanblijven. Maar met zijn vertrek zijn de problemen voor de gedecimeerde bestuurspartij nog niet voorbij.

Bij een bestuursvergadering verklaarde Spekman vrijdagavond op het partijbureau dat hij weggaat per 7 oktober. "Er is veel discussie rond mijn persoon. Ik zie dat die discussie de eenheid ondermijnt. Ik vind dat het voor de eenheid cruciaal is dat ik opstap,'' sprak hij kalm, met partijleider Lodewijk Asscher naast hem.

Asscher: "Voor mij had Hans niet weg gehoeven, maar ik heb er wel respect voor. Ik ken niemand die zo met hart en ziel zich altijd opofferde voor de partij als Hans Spekman. Dat zegt iets over hoe moeilijk het besluit voor hem moet zijn."

Motie
Verschillende PvdA-leden roken al bloed. Er lag al een motie klaar om het vertrouwen in Spekman op te zeggen, zaterdag tijdens de ledenraad van de PvdA in Utrecht.

De verwijten vlogen sinds woensdag door de lucht. Vertrekkend Kamerlid Jan Vos stelt in een vernietigend epistel dat Spekman 'terug wilde naar de 19de eeuw, terwijl we leven in de 21ste eeuw'. De strijd om het lijsttrekkerschap tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher is volgens hem 'onnodig, verkeerd en dramatisch afgelopen'. En de draai naar links die de partij maakte: 'ongeloofwaardig'.

Ook partijcoryfeeën waren de afgelopen dagen niet te beroerd om hun mening te geven over de kwestie. Oud-minister Bram Peper zei op de radio dat Spekman moet vertrekken vanwege de slecht uitgepakte lijsttrekkersverkiezing. Oud-partijvoorzitter Felix Rottenberg bekritiseerde de campagne zelfs al voordat de stembussen dicht waren.

Zwabberende strategie
Het is niet gek dat PvdA'ers na de grootste verkiezingsnederlaag uit haar geschiedenis (van de 38 zetels bleven er maar 9 over) naar de campagneleider kijken. Onder leiding van Spekman hanteerde de PvdA een zwabberende strategie, zonder duidelijk verhaal.

Maar de bevlogen Utrechter had ook krediet opgebouwd binnen de partij, door te zorgen voor meer invloed van leden en een partijbreed project om de sociaaldemocratische waarden op te poetsen. Niet voor niets was hij vorig jaar door de leden herkozen als voorzitter.

Partijleider Asscher sprak zaterdagmiddag nog het vertrouwen uit in Spekman. PvdA'ers in Utrecht startten een tegenbeweging, om Spekman te steunen. Voorzitter Lou Repetur: "Het idee dat er koppen moeten rollen als het misgaat, is zo'n ouderwets mannetjesding. Denk je echt dat de vervanging van één poppetje alles verbetert? We moeten eerst nadenken over wat er op inhoud en vorm is misgegaan.''

Kritiek wegwuiven
Toch klagen veel PvdA'ers dat de partijtop te gesloten is. Spekman, maar ook Asscher, minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën en toenmalig partijleider Samsom wuiven kritiek te makkelijk weg. "De partijtop was veel te veel geïsoleerd de afgelopen jaren," stelt Bart van Bruggen, oud-voorzitter van de Jonge Socialisten, op Twitter.

De positie van partijleider Asscher staat nauwelijks ter discussie. Een ingediende motie van wantrouwen kreeg zo weinig steun, dat hij tijdens de ledenraad niet eens in stemming wordt gebracht. De demissionaire vicepremier hoopt dat zijn partij de tijd neemt om de nederlaag te analyseren. Het afschuiven op de campagne is te makkelijk. "Er is meer aan de hand en de PvdA moet het geduld opbrengen om wat langer door te praten over de oorzaken, ook met kiezers en twijfelaars.''

Lees ook: Hans Spekman, de laatste arbeider van de PvdA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden