PvdA: 'Ondermaatse kwaliteit mbo-onderwijs in hoofdstad moet beter'

Volgens de PvdA-fractie in Amsterdam laat de kwaliteit van het mbo-onderwijs in de stad veel te wensen over. Zeker eenderde van de mbo-opleidingen die een negatief predicaat van de onderwijsinspectie hebben ontvangen, zijn in de hoofdstad gevestigd. Daar moet volgens PvdA-raadslid Marjolein Moorman verandering in komen.

Leerlingen van een ROC-school. Beeld ANP
Leerlingen van een ROC-school.Beeld ANP

Moorman signaleerde de perikelen binnen het mbo-onderwijs aan de hand van de tevredenheismonitor JOB en schoolbezoeken. 'Mbo-leerlingen hebben geregeld te maken met lesuitval en maken zich zorgen over de kwaliteit van het onderwijs dat ze krijgen', verduidelijkt een woordvoerder van Moorman de situatie. Ook voortijdige schooluitval is een groot probleem binnen het mbo-onderwijs in Amsterdam. 'Leerlingen die twijfelen over de opleiding die ze hebben gekozen, haken na verloop van tijd af.'

Daar komt bij dat de waarde van een mbo-diploma bij veel leerlingen in twijfel wordt getrokken. 'Studenten vrezen in sommige gevallen met hun mbo-diploma onvoldoende aansluiting te vinden op wat de arbeidsmarkt te bieden heeft', licht Moormans woordvoerder toe. Naar aanleiding van de geconstateerde problemen binnen het middelbaar beroepsonderwijs besloot het PvdA-raadslid een initiatiefvoorstel in te dienen.

Initiatiefvoorstel naar voorbeeld van Asscher
Moorman roept hierin op tot een kwaliteitswijzer voor het mbo, zoals wethouder Lodewijk Asscher die introduceerde voor het basisonderwijs in Amsterdam. Hiermee zou de kwaliteit van mbo-opleidingen openbaar gemaakt kunnen worden waardoor 'opleidingen een tandje harder gaan lopen om de situatie te verbeteren', aldus de woordvoerder. Voor jongeren en hun ouders wordt het dan gemakkelijker de juiste opleidingskeuze te maken. Ook zal meer transparantie ertoe leiden dat opleidingen beter aanspreekbaar zijn op hun resultaten, waardoor verbeteringen sneller kunnen worden gerealiseerd.

Misstanden eerder dit jaar
Eerder dit jaar kwam het middelbaar onderwijs in opspraak toen enkele misstanden op de mbo-school Amarantis aan het licht kwamen. De school was in financiële problemen geraakt en had ook te kampen met kwalitatieve gebreken. De problemen rondom het mbo spelen echter ook op nationaal niveau af. Zo heeft Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt na de financiële problemen van diverse mbo-scholen besloten de regels rondom het financieel beleid aan te scherpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden