PvdA Nieuw-West doet net als LPF

Het bestuur bestaat uit een pro- en anti-Marcouchkamp. Velthuis klaagde dat hij onder druk van buitenaf had ingestemd met de lijst. En dat 'een kandidaat' (Marcouch - foto) alleen genoegen nam met het lijsttrekkerschap. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Wie zijn ogen dicht deed, waande zich bij de LPF. Maar het was de Amsterdamse PvdA in Nieuw-West waar afdelingsbestuurders, stadsdeelpolitici en gewone leden elkaar maandagavond de tent uit ruzieden.

''Ik krijg het alarmerende idee dat we niet meer durven te discussiëren,'' zei bestuurslid Wim Velthuis. ''Als dat zo is, is voor mij de tijd gekomen om afscheid te nemen.''

Ineke Ketelaar, bestuurder in Slotervaart, was 'heel erg boos'. ''Ik schaam me diep over wat er gebeurd is,'' zei een partijlid uit Osdorp. ''Is het normaal dat de landelijke partijvoorzitter het lokale bestuur schoffeert?'' vroeg een ander. ''We gaan de verkiezingen winnen. Maar dan moeten we zo snel mogelijk dit geneuzel achter ons laten,'' waarschuwde Ahmed Marcouch.

De vergadering onderstreepte dat de PvdA in Nieuw-West (bestaande uit de stadsdelen Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld) in een crisis zit. Aanleiding was het voornemen van de meerderheid van het afdelingsbestuur om Marcouch geheel te passeren en Achmed Baâdoud, bestuurder in Osdorp, lijsttrekker te maken. Na druk van de partijtop belandde Marcouch alsnog op één en Baâdoud op twee. Of dat zo zal blijven, is de vraag. Op 7 december stemmen de partijleden over de lijst.

Afdelingsvoorzitter Hans Aertsen zei gisteren over zijn streven naar transparantie: ''Het was een mooi idee, maar het is in de uitwerking blijven steken.'' Het bestuur bestaat uit een pro- en anti-Marcouchkamp. Velthuis klaagde dat hij onder druk van buitenaf had ingestemd met de lijst. En dat 'een kandidaat' (Marcouch) alleen genoegen nam met het lijsttrekkerschap. Marcouch ontkende zo'n 'blokkade'.

Ineke Ketelaar was woedend over de man-vrouwverhouding: achttien mannen en acht vrouwen. ''En drie mannen bovenaan. Hoe haal je het in je hoofd? Een groot schandaal!'' Velthuis noemde het 'niet goed dat twee Marokkaanse mannen bovenaan staan'. Baâ-doud protesteerde: ''Ik ben Nederlander.''

Gevraagd naar de verschillen met Marcouch, zei Baâdoud af te willen van het onderscheid allochtoon- autochtoon. En hij wil niet spreken over de islam. ''Religie lijkt soms een deken, het kan verstikkend werken. Daarin ligt niet de oplossing. Zeker bij de PvdA, een seculiere partij, hoort religie niet thuis.'' Hij zei dat 'sommige bevolkingsgroepen zich niet vertegenwoordigd voelen' door alle aandacht voor Amsterdamse Marokkanen. En hij heeft 'een heel goede verstandhouding' met Marcouch. ''Dit is politiek, persoonlijk zitten we op één lijn.''

Marcouch toonde zich net als Baâdoud voorstander van de scheiding van kerk en staat. Hij bepleitte 'verheffing' van minder kansrijke groepen in Nieuw-West. Boven de markt bleef de wenselijkheid hangen van zijn lijstduwerschap in de gemeenteraad. Mogen kandidaten wel op twee lijsten? Dat mag, maar één kandidaat (Erwin Spijker) was gevraagd te kiezen tussen een verkiesbare plaats in de deelraad van Nieuw-West en de gemeenteraad. Hij was de uitzondering op de regel.

De geplaagde voorzitter Aertsen sloot de vergadering af met 'excuses voor de hele gang van zaken'. Wordt vervolgd. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden