PvdA-leider Oost klem

AMSTERDAM - Gery de Boer, PvdA-fractieleider in het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, ligt onder vuur binnen haar partij. De PvdA-top in het stadsdeel geeft De Boer de schuld van de politieke crisis daar.In een e-mailbericht aan de leden - verzonden op 24 december - stellen de fractie, het afdelingsbestuur en de dagelijks bestuurders van de partij dat De Boer het oplossen van de problemen met de inmiddels vertrokken stadsdeelbestuurder Antoinette Tanja van GroenLinks heeft doorkruist.

De Boer heeft volgens dit mailtje 'de partijen plotseling recht tegenover elkaar gebracht'.

Dit oordeel komt met name van stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet en bestuurder Germaine Princen, partijgenoten met wie De Boer nauw moet samenwerken.

De Boer wordt verweten dat zij te harde uitspraken heeft gedaan over Tanja in een interview met Het Parool, begin december. Daarin stelde zij dat de GroenLinkser slecht functioneerde.

De PvdA-fractieleider heeft daar inmiddels spijt van gekregen en heeft dat ook al uitgebreid binnen haar partij aangegeven. Ook heeft zij in een zeer persoonlijke brief aan Tanja spijt betuigd. Ten slotte heeft De Boer nog eens in een excuusbrief van 14 december aan

Ines Orobio de Castro, de fractievoorzitter van GroenLinks, geprobeerd de breuk met GroenLinks na het vertrek van Tanja te lijmen.

Niettemin rekent de PvdA haar het interview zwaar aan en dreigt De Boer de zondebok van de bestuurscrisis te worden.

Morgen vergadert de PvdA-afdeling met de leden over de crisis. Inmiddels hebben bestuursleden voorgesteld dat deze vergadering, die anders altijd openbaar is, mogelijk besloten wordt, omdat er gesproken gaat worden over personen.

Hoewel de hele vergadering is gewijd aan de politieke impasse, zeggen PvdA en collegegenoot Méérbelangen in een eerder uitgegeven persbericht dat helemaal geen sprake is van een crisis. Het wijt alle problemen aan 'roddel en achterklap in de media, Het Parool dus.

De waarheid is volgens de verklaring van PvdA en Méérbelangen anders: 'Wij zien betrokken en toegewijde politici die zich met hart en ziel inzetten voor het welzijn van de bewoners van ons stadsdeel. De sfeer in de stadsdeelraad is prima en de goede samenwerking en verstandhouding tussen raadsleden loopt door alle partijen heen, ongeacht de politieke kleur. Het belang van de bewoners in Oost-Watergraafsmeer staat voorop!'

In het bericht van 24 december aan de leden meldt het afdelingsbestuur echter dat er wel degelijk een crisis is. 'Het bestuur organiseert op 3 januari een extra ledenvergadering om de crisis in de coalitie van de stadsdeelraad te bespreken.

Op 9 januari is er een extra deelraadsvergadering, waar uit moet blijken of GroenLinks terugkeert in de coalitie - wat die partij overigens vrijwel uitsluit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden