PvdA-leden willen verregaande linkse samenwerking

De leden van de Partij voor de Arbeid hebben tijdens hun partijcongres gestemd voor verregaande samenwerking met GroenLinks en SP. Ze pleiten in een motie voor één gezamenlijke kieslijst met GroenLinks en SP bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2019.

Peter Winterman
Partijleden zijn bijeen in De Kromhouthal tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA. Beeld ANP
Partijleden zijn bijeen in De Kromhouthal tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA.Beeld ANP

De motie voor verregaande linkse samenwerking is zaterdagmiddag met 58 procent van de stemmen aangenomen. In die motie roept het Amsterdamse lid Toon Geenen het PvdA-partijbestuur op om een brief te sturen naar GroenLinks en SP met daarin het verzoek om een gezamenlijke kieslijst voor de Eerste Kamerverkiezingen op te stellen.

"Het is belangrijk om te laten zien dat de PvdA breed in linkse samenwerking gelooft en daar ook initiatieven toe neemt," vindt Geenen. "Niet door allerlei plannen en gepraat, maar door concrete voorstellen."

Omstreden
De motie is omstreden, want partijvoorzitter Nelleke Vedelaar gaf vooraf een negatief stemadvies. Volgens haar werkt de partij nu al genoeg samen met GroenLinks en SP en 'gaat het te ver' om een gezamenlijke kieslijst voor de Eerste Kamer op te stellen.

Ook partijleider Lodewijk Asscher zei zaterdag in een interview met deze krant de noodzaak voor een fusie met GroenLinks en SP 'niet te voelen'.

Toch volgde tijdens het PvdA-congres luid applaus toen bleek dat de motie van Geenen was aangenomen. "Het gaat nu heel slecht met onze partij," zegt Geenen. "De PvdA is de afgelopen jaren onherkenbaar geworden. De steun voor deze motie laat zien dat de leden van de PvdA verandering willen. We moeten meer samenwerken om als links blok dingen voor elkaar te krijgen."

Serieus
Partijvoorzitter Vedelaar laat weten dat zij de motie maandag gaat bespreken in het partijbestuur. "Ik neem dit signaal heel serieus," reageert ze. "Ik weet niet of het echt nodig is om een brief te schrijven naar de partijvoorzitters van GroenLinks en SP, want ik heb nu al heel goed contact met hen."

Volgens Geenen moet die brief er wél komen. "De tekst van de motie is heel duidelijk," zegt hij. "Het bestuur moet luisteren naar de leden. Deze verregaande linkse samenwerking moet zo snel mogelijk van de grond komen."

Van de hand
PvdA, GroenLinks en SP opereren nu nog als zelfstandige partijen. Als er een gezamenlijke kieslijst voor de Eerste Kamer komt, zullen de partijen onder één lijst meedoen aan die verkiezingen in het voorjaar van 2019. Of GroenLinks en SP iets voor zo'n samenwerking voelen, is nog onduidelijk.

Op het GroenLinks-festival in Eindhoven wees GroenLinks-leider Jesse Klaver het plan direct van de hand. "We willen inhoudelijk samenwerken, niet organisatorisch."

Lees meer: Asscher wil deal met Rutte, maar hij heeft drie voorwaarden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden