PvdA-leden hebben stem bij opvolging Cohen

Met het vertrek van Job Cohen is de weg vrij voor een nieuwe politiek leider en fractievoorzitter voor de PvdA. Tweede Kamerleden van de PvdA kunnen zich melden om als fractievoorzitter in elk geval de komende tijd ook politiek leider te zijn.

©ANP Beeld
©ANP

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman wil dat de leden daarbij de komende maand een 'zwaarwegend advies' hebben. Voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen, uiterlijk in mei 2015, bepaalt de PvdA-achterban wie de lijsttrekker wordt. Dat kan iemand anders zijn dan degene die volgende maand Cohen opvolgt.

Aftreden
Aanhoudende kritiek op zijn optreden deed Cohen uiteindelijk vandaag besluiten om per direct terug te treden als politiek leider en fractievoorzitter van de PvdA. Hij blijft evenmin aan als Kamerlid.

Voormalig burgemeester van Amsterdam Cohen volgde begin 2010 Wouter Bos op, maar slaagde er in de bijna 2 jaar erna niet in thuis te raken in de politieke arena in Den Haag. Zijn eerste optredens in de verkiezingscampagne leverden al meteen kritiek op en Cohen verloor in juni 2010 de verkiezingen met één zetel verschil van de VVD van Mark Rutte.

Peilingen
Als leider van de grootste oppositiepartij kwam Cohen in de Tweede Kamer ook moeilijk uit de verf, met dalende peilingen tot gevolg. Met lede ogen zagen PvdA'ers naaste concurrent de SP in de peilingen naar grote hoogten stijgen.

Cohen zocht de oorzaken vandaag alleen bij zichzelf. Het ging mis omdat hij zelf 'onvoldoende effectief' was in de strijd tegen het minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV.

Kritiek
Ook binnen de partij en de fractie was er de afgelopen tijd kritiek. De onlangs vertrokken partijvoorzitter Lilianne Ploumen spoorde Cohen openlijk aan zich meer te manifesteren. Verdere kritiek bleef binnenskamers, totdat vorige week een e-mail van het PvdA-Kamerlid Frans Timmermans uitlekte. Volgens hem zette Cohen de PvdA te veel neer als een 'SP-light'.

Opvolging
De afgelopen dagen bleven Kamerleden en bestuurders van de PvdA anoniem kritiek spuien. Afgelopen weekeinde hakte Cohen naar eigen zeggen de knoop door. Mogelijke kandidaten voor de opvolging zijn naast Timmermans, Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Mariëtte Hamer, die eerder de fractie leidde. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wordt alom genoemd als toekomstig PvdA-leider. Maar die stond bij de vorige verkiezingen niet op de kandidatenlijst en kan daarom nu niet tot de fractie toetreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden