PvdA komt met reddingsplan Holendrecht

Kleine ingrepen in de infrastructuur moeten het winkelcentrum ook beter toegankelijk maken voor de 13.000 medewerkers en bezoekers van het AMC. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Zeshonderd woningen voor jongeren en studenten, kantoren voor kunstenaars en creatieve ondernemers en een tijdelijke dependance van het Stedelijk Museum of het Rijksmuseum met een hippe uitstraling.

Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van een reddingsplan voor Holendrecht dat de PvdA in Zuidoost vandaag bekend heeft gemaakt. Het plan moet nieuw leven blazen in het zieltogende gebied.

Het voorstel gaat uit van een verbinding van de woonwijk Holendrecht met het aangrenzende bedrijventerrein Amstel III en het nabijgelegen Amsterdams Medisch Centrum. Door daar woningen neer te zetten voor starters en leegstaande kantoren nieuwe, spannende functies te geven, moet het hele gebied een nieuwe dynamiek krijgen.

Als voorbeeld noemen de opstellers - lijsttrekker Marcel La Rose en de gemeenteraadsleden Hetti Willemse en Michiel Mulder - het Holendrecht Centre op de Paalbergweg, een kolossaal kantoor met een vloeroppervlak van 26.000 vierkante meter.

Als kantoor is het gebouw niet meer geschikt, maar voor tijdelijke exposities van museumschatten met daarbij een hip restaurant of club leent het Holendrecht Centre zich goed. Andere leegstaande kantoren kunnen worden gebruikt voor huisvesting van kunstenaars en ondernemers uit de creatieve industrie.

Een groot en vrijwel ongebruikt parkeerterrein op Amstel III moet plaats bieden aan zeshonderd woningen voor jongeren, studenten en starters. De komst van deze doelgroep naar het gebied zou ook groot belang kunnen zijn voor het winkelcentrum Holendrecht, dat door een gebrek aan winkelaanbod en klandizie aan het verpieteren is.

Kleine ingrepen in de infrastructuur moeten het winkelcentrum ook beter toegankelijk maken voor de 13.000 medewerkers en bezoekers van het AMC. (PATRICK MEERSHOEK)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden