PvdA komt met meer meldpunten drugsoverlast

Lokale PvdA-afdelingen zijn in verschillende steden begonnen met een meldpunt drugsoverlast. Inwoners kunnen daar melding maken van onder meer overlast door drugsrunners. Nadat maandag de partij in Venlo al begon met het eerste meldpunt, volgden gisteren Maastricht en Nijmegen.

Coffeeshop in Maastricht Beeld anp
Coffeeshop in MaastrichtBeeld anp

Ook in de Tweede Kamer bemoeit de PvdA zich met het onderwerp: PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester wil volgende week de problemen in de Limburgse wijken sinds de invoering van het nieuwe coffeeshopbeleid aankaarten.

De partij roept minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op 'burgers niet langer bloot te stellen aan beleid dat de onveiligheid vergroot in plaats van de problemen oplost'.

Buitenwijken
De sociaaldemocraten in Maastricht zeggen dat er steeds meer signalen zijn van een toename van het aantal drugsrunners in de buitenwijken van Maastricht. Ook extra agenten kunnen niet voorkomen dat de drugsoverlast zich verplaatst uit de buurt van de coffeeshops naar de wijken, aldus de PvdA in Maastricht.

De partij wil gemelde misstanden aankaarten bij politie, gemeente en hulpverleners. 'Dit probleem is des te schrijnender omdat de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in de leefbaarheid van de wijken', zei fractievoorzitster Manon Fokke van de PvdA in Maastricht vandaag. 'Voordat we het weten, zijn we weer terug bij af.'

Verplaatsing
Volgens het Nijmeegse PvdA-raadslid Stijn Verbruggen is er sprake van een verplaatsing vanuit plaatsen in het zuiden van het land waar het nieuwe coffeeshopbeleid is ingevoerd. 'De Nijmeegse coffeeshops melden een flinke toestroom van nieuwe klanten. Volgens de gemeente levert dit geen extra overlast op. Toch bereiken ons signalen over toegenomen straathandel. En met name bij de coffeeshops in woonwijken kan de toename van de klandizie bijna niet zonder extra overlast plaatsvinden. We willen precies weten óf en waar zich problemen voordoen.'

In Venlo sprak PvdA-raadslid Hay Janssen maandag al van 'een tsunami van drugsrunners'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden