PvdA: kinderarbeid voor een product? Boete of vervolging

De PvdA bindt de strijd aan met ­kinderarbeid. De partij komt met een wetsvoorstel dat moet voorkomen dat in ons land producten op de markt komen die door kinderhanden zijn ­gemaakt.

Koningin Maxima op bezoek bij een kledingfabriek in Bangladesh. Beeld anp
Koningin Maxima op bezoek bij een kledingfabriek in Bangladesh.Beeld anp

Ja, Roelof van Laar doet het zelf ook. Het PvdA-Kamerlid koopt - ongemerkt weliswaar - ook wel eens iets waar kinderhanden aan hebben gewerkt. "Iedereen doet het, je kunt het niet zien. Ook een maatpak uit Italië kan van katoen zijn gemaakt dat ooit door kinderen in India of Bangladesh is gespind."

Textiel is zo'n sector waar je bijna nooit met een gerust hart van kunt zeggen: dit is kinderarbeidvrij, weet Van Laar. Een groot deel van de chocoladerepen die we wegkauwen, wordt gemaakt met cacao die door ­bijna een miljoen kinderen is verwerkt. "En zelfs de 'slaafvrije' chocolade is dat misschien niet helemaal, want de hazelnoten die erin verwerkt zijn, kunnen door kinderhanden zijn gekraakt."

De PvdA'er wijst ook naar prijsstunters. "Sommigen vertellen bijvoorbeeld niks over waar ze hun producten vandaan halen." Als het aan hem ligt, is dat in de toekomst geen optie meer.

Niet te handhaven
Van Laar dient zondag, op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid, een initiatiefwetsvoorstel in dat bedrijven ­verplicht - op straffe van een boete (maximaal 740.000 euro) of vervolging - er alles aan te doen om te zorgen dat er geen kinderarbeid te pas komt aan spullen die in ons land verkocht worden. Gebeurt dat wél, dan moet dat bedrijf of diens toeleverancier daar iets aan doen.

"Ze mogen de kinderen niet zomaar buiten de poort zetten," zegt Van Laar. "Ze moeten daar verantwoordelijk mee omgaan: zorgen dat de kinderen naar school gaan en dat bijvoorbeeld hun ouders het werk overnemen."

Officieel is kinderarbeid in strijd met de mensenrechten, maar sommige landen kunnen het verbod simpelweg niet handhaven. Dat betekent dat er wereldwijd, vooral in Azië en Afrika, nog 168 miljoen kinderen werken in plaats van naar school gaan. Dat zijn kinderen onder de dertien jaar en kinderen onder de zestien jaar die schadelijk werk doen. "Denk aan 10 uursdiensten in een spinnerij, goudwinning of werken in asbestmijnen," somt Van Laar op.

Internationale kledingketens
"Het is toch heel gek: kinderarbeid mag niet, maar de producten die daardoor gemaakt zijn, mogen wel gewoon verkocht worden." De wet moet vanaf 2020 voor iedereen gelden: van internationale kledingketens tot de zelfstandige ­kledingwinkel op de hoek. Dat is vijf jaar vóór de Verenigde Naties zichzelf tot doel hebben gesteld kinderarbeid volledig uit te bannen.

Komt de wet niet rijkelijk laat? "Dan heeft deze wet bijgedragen aan die uitbanning," stelt Van Laar. Volgens hem kijken andere landen mee. "Als die wet zou worden aangenomen, zijn wij het eerste land dat er niet alleen op toeziet hoe producten eruitzien en of ze veilig zijn, maar ook op hoe ze worden gemaakt."

De PvdA hoopt een meerderheid achter de initiatiefwet te krijgen, en rekent in elk geval op de steun van linkse partijen SP en GroenLinks en mogelijk CDA en D66. Ook coalitiepartner VVD gaat de wet serieus ­bestuderen. "Op zich is de VVD tegen kinderarbeid," zegt Kamerlid Fred Teeven. "Maar we zijn ook tegen onzinnige regels die geen zoden aan de dijk zetten. Langs die meetlat gaan we het leggen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden