PvdA-kandidaten delen hooguit speldenprikjes uit

Het was aangekondigd als een historisch debat. Voor het eerst in de geschiedenis van de PvdA in Zuidoost kunnen de vijfhonderd leden van de afdeling uit meer dan één kandidaat voor het lijsttrekkerschap kiezen.

Patrick Meershoek
De drie kandidaten, Ernestine Comvalius, Narish Parsan en Muriel Dalgliesh (vlnr), met rechts stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema. Beeld Jean-Pierre Jans www.jeanpierrejans.nl
De drie kandidaten, Ernestine Comvalius, Narish Parsan en Muriel Dalgliesh (vlnr), met rechts stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema.Beeld Jean-Pierre Jans www.jeanpierrejans.nl

Om de drie kandidaten die de lijst voor de verkiezingen van volgend jaar maart willen aanvoeren, beter te leren kennen, zijn twee debatten georganiseerd, en ook dat is een primeur voor de partij die hier sinds de oprichting van het stadsdeel in de jaren tachtig de lakens uitdeelt.

Het is allemaal nog wel een beetje wennen, bleek gisteren tijdens het eerste debat in de redelijk gevulde aula van de kerk van de Evangelische Broeder Gemeente. Muriel Dalgliesh, Narish Parsan en Ernestine Comvalius sprongen, afgezien van een enkele speldenprik, voorzichtig met elkaar om, en ook tijdens het beantwoorden van de vragen uit de zaal kwamen de ideologische verschillen tussen de drie kandidaten nauwelijks uit de verf.

De opzet van het debat werkte niet mee. De kandidaten kregen een stelling voorgelegd over het aanpakken van de werkloosheid, iets waar het stadsdeel slechts in beperkte mate bemoeienis mee heeft, en de nieuwe bestuurscommissie straks nog minder. Parsan kon goede sier maken met de vijf ton die de PvdA-fractie op de begroting heeft vrijgemaakt voor het scheppen van tweehonderd arbeidsplaatsen, maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat.

'Het zijn dromers'
Interessant was de bijdrage uit de zaal van een sportschoolhouder, die zijn beklag deed over de stagiairs die hij over de vloer krijgt. Vrijwel zonder uitzondering, vertelde de ondernemer, willen zij trainer worden van een voetbalclub, liefst op het hoogste niveau. 'Ik houd ze voor dat maar weinig clubs op zoek zijn naar een trainer. Als je een baan wilt vinden, moet je realistisch zijn. Maar het zijn dromers.'

Dat verwijt kreeg Comvalius van haar opponenten, toen zij voor een zoektocht naar nieuwe vormen van werkgelegenheid pleitte. Parsan en Dalgliesh, ervaren bestuurders met de nodige vlieguren, hamerden op een regisserende rol voor het bestuur. Comvalius, directeur van het Bijlmer Parktheater en een nieuwkomer in de politiek, ziet meer in het faciliteren van interessante initiatieven in de wijken, zoals een taxibedrijf voor langdurig werklozen.

Op de vraag naar hun eerste daad op hun eerste dag als stadsdeelvoorzitter antwoordde Dalgliesh spontaan, maar ook een beetje onhandig dat zij een feest zou geven voor alle mensen die op haar gestemd hebben. Parsan en Comvalius hadden meer bedenktijd en lieten weten meteen de wijken in te gaan om de relatie tussen burger en bestuur te verbeteren en eendrachtig plannen te smeden voor een beter Zuidoost.

Verreweg het spannendste moment van de avond was de loting na het debat over de volgorde van de namen op het stembriefje dat in de tweede week van oktober bij alle leden in de bus zal vallen. Comvalius trok de eerste plaats, Dalgliesh de tweede en Parsan de derde.
Eind oktober zal duidelijk worden wie van de drie de meeste stemmen heeft binnengehaald en zich kan voorbereiden op de echte verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden