PvdA: Kamp vergeet bewoners bij gasboringen

Bij besluiten over de gaswinning in Groningen moeten ook heel goed de belangen (veiligheid) van de bewoners worden meegewogen. PvdA-Kamerlid Jan Vos vindt dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) vrijdag wel heel makkelijk koos voor het economisch belang.

Redactie
Henk Kamp Beeld ANP
Henk KampBeeld ANP

Het zit Vos niet lekker dat de bewindsman daarbij voorbij gaat aan een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Volgens de experts moet minder gas worden gewonnen om het aantal bevingen in Groningen te verminderen. Kamp snapt de ongerustheid en kondigde maatregelen aan om de veiligheid van mensen te vergroten, maar hij gaf ook aan dat minder Gronings gas winnen zeker in de huidige economische omstandigheden niet voor de hand ligt. Bij 20 procent minder gaswinning, noteert hij een tegenvaller van 2,2 miljard euro per jaar. Ook wees hij erop dat het gas nodig is om huizen mee te verwarmen en om mee te koken.

Vos benadrukt dat er in het hele proces ook goed moet worden gekeken naar de veiligheid. 'Kamp legt de nadruk op het economisch belang en wijst erop dat eigenlijk heel Nederland kookt op dit gas. Maar tegelijk is de veiligheid van de bewoners ook in het geding. Er komen steeds meer en heftigere bevingen. In heel Groningen hebben daar zeker 40.000 mensen mee te maken.'

Minister Kamp bezoekt het gebied zondag en maandag om te spreken met bestuurders en bewoners. 'Ik begrijp de ongerustheid, het is mijn verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen', zei de bewindsman vrijdag. De minister laat onderzoeken hoe de kans op een aardbeving en de kracht daarvan kan worden beperkt.

Voor Vos is het belangrijk dat onafhankelijke experts dit onderzoek doen en niet de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), exploitant van het gasveld. De PvdA'er sprak zaterdag in Middelstum met bewoners. Het sterkte hem in zijn opvatting dat de NAM zich niet zou moeten bemoeien met bijvoorbeeld het informeren van betrokkenen over de veiligheid van hun pand. De NAM moet eventuele schade betalen, maar het vaststellen daarvan aan anderen overlaten, aldus Vos. De NAM trekt 100 miljoen euro extra uit om kwetsbare gebouwen te versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden