Update

PvdA-Kamerlid wil koning op Balkenende-norm

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat koning Willem-Alexander fors inlevert. Zijn salaris zou verlaagd moeten worden naar de Balkenende-norm van zo'n 230.000 euro per jaar. De koning ontvangt nu nog ruim 8 ton.

null Beeld epa
Beeld epa

'Als je het mij vraagt krijgt de koning als lid van de regering gewoon hetzelfde salaris als onze minister-president', aldus Vos donderdag naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf. 'Iedereen die een baan heeft die betaald wordt door de belastingbetaler valt onder de Balkenende-norm. Dus waarom de koning dan niet?'

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt laat weten dat het hier een privéstandpunt van Vos betreft. De rest van de PvdA-fractie wil het salaris van de koning handhaven op het huidige niveau. De PvdA vindt wel dat de vorst loon- en inkomstenbelasting moet gaan betalen en zijn fiscale vrijstellingen moet kwijtraken. Ook andere partijen willen dat de koning onder het normale belastingregime valt, bleek eerder.

Vos krijgt wel steun van SP-Kamerlid Ronald van Raak. De koning kan volgens hem met aanzienlijk minder salaris toe. 'De Balkenende-norm vind ik te ver gaan. Het voeren van een hofhouding kost nu eenmaal veel geld. Maar er kan zeker flink wat vanaf. Dat stellen wij ook ieder jaar voor. Helaas krijgen we nooit steun van de PvdA.'

Een D66-woordvoerder laat weten dat zijn fractie 'niet wil meegaan met goedkopere luchtballonnen. Maar als het Jan Vos lukt zijn fractie te overtuigen en de PvdA het voorstel daadwerkelijk indient, is D66 bereid het te overwegen'.

Jan Vos Beeld anp
Jan VosBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden