PvdA-Kamerlid Jan Vos: ik had nooit van hem gehoord

En toen was daar het PvdA-Kamerlid Jan Vos. Ik had nooit van hem gehoord.

Op een rommelzolder van internet vond ik wat stukjes over hem. Het gewone gebabbel over duurzaamheid, windmolens op zee, CO2-uitstoot.

Jan loopt vermoedelijk met ansichtkaarten van huilende zeerobben op zak waarop 'Stem PvdA' staat en die hij hier en daar wel eens aan een kind geeft.

Hij is, las ik, een man van 42 die in Rotterdam is geboren en in Landsmeer woont. Hij houdt keurig bij welke reisjes hij heeft gemaakt (Qatar, Brazilië, beide voor het milieu) en wie die heeft betaald: de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Een typische PvdA-backbencher. Door kleurloosheid onzichtbaar. Vast heel betrokken, hart op juiste plaats en niet bestand tegen onrecht, schatte ik.

Ik zou misschien op hem hebben gestemd als ik hem gekend had.
Jan was in een crisis geraakt en had, geheel zelfstandig, dit bedacht: 'Ambtenaren mogen niet meer verdienen dan de balkenendenorm. Belangrijke ambtenaren treden dit gebod met voeten. Dat moet eens afgelopen zijn! De wet is de wet en die is voor iedereen gelijk. Rechtvaardigheid voor allen. Welke ambtenaar verdient het meest?'

En toen had Jan ineens een groot onrecht 'gezien'. De ambtenaar die het meest verdiende was... de koning! Die krijgt ruim acht ton salaris, om voor niets verantwoordelijk te zijn!

En vervolgens had Jan een fout begaan die - ik zeg het hier - de stomste fout van zijn verder onkreukbare carrière zal blijken te zijn: hij had de kranten gemeld dat onze vorst wat hem betreft niet meer mag verdienen dan 230.000 euro per jaar, omdat de koning tenslotte een hoge ambtenaar is.

Blunder, blunder, blunder!

Daar ging, Jan.

De PvdA 'haastte zich', las ik, duidelijk te maken dat het hier om 'een privéstandpunt' ging. Dat is Haags voor: 'Hoe stom kun je zijn, Jan Vos?'

Liklakei en PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt nam dan ook meteen afstand van Vos: 'Nee hoor, wij willen dat Zijne Koninklijke Hoogheid op het huidige niveau blijft. Daar is niets mis mee.'

Tja, die Recourt wordt binnenkort burgemeester van Baarn.

En Vos?

Die mag vermoedelijk over een jaar een windmolen op zee beheren. 's Ochtends om vier uur op, naar boven klimmen en dan de wieken aan het draaien proberen te krijgen.

 
Die Vos mag over een jaar een windmolen op zee beheren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden