PvdA-Kamerlid Henk Nijboer haalt uit naar bankiers

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft hard uitgehaald naar de Nederlandse bankiers, die zich verzetten tegen hogere kapitaalseisen. Het 'dreigement' van banken dat hogere buffers leiden tot minder kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf is 'weinig verheffend', zei Nijboer donderdag rechtstreeks tegen Nederlandse bankiers tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer Beeld ANP

Nijboer zei dat een buffer van 3 procent te laag is. Dan kan een bank tegen elke euro in bezit er nog 33 uitlenen. 'Geen houdbaar stelsel en ongezond voor de economie', vindt Nijboer.

Volgens hem kunnen banken als ze de buffers moeten verhogen dat prima oplossen door extra aandelen uit te geven of bijvoorbeeld te snijden in de salarissen, in plaats van de kredietverlening aan het mkb te verlagen. Accepteren van een lagere winst is volgens Nijboer ook een optie.

ING
ING-topman Ralph Hamers verdedigde zich door uit te leggen dat de buffer (leverage ratio) maar één maatstaf is en dat die onvoldoende inzicht geeft in hoe gezond de bank er voor staat en hoe groot de risico's zijn. Hij was het niet eens met Nijboer dat een buffer van 3 procent ongezond is.

Hamers gaf als voorbeeld dat ING 140 miljard euro aan hypotheken heeft uitstaan en met 3 procent daar dus 4,2 miljard aan eigen vermogen voor moet aanhouden. Het jaarverlies op de hypotheekportefeuille was op het dieptepunt van de crisis 300 miljoen euro en dat 'is een verlies dat we kunnen dragen', aldus Hamers. De buffer van 4,2 miljard is dan 12 maal het verlies.

Albert Röell van de KAS BANK stelde dat een verhoging van de buffer met '1 procentje' van 3 naar 4 'zo gemakkelijk klinkt'. Er zijn zelfs hoogleraren die een buffer van 10 procent bepleiten, zei hij. 'De gemiddelde temperatuur van het menselijk lichaam is 37 graden. Vier erbij en je bent dood.'

Röell zei dat hij aan de Nederlandse overheid zonder zorgen 50 keer de buffer durft uit te lenen. De ratio's moeten meer ruimte laten voor een gewogen risico, betoogden Röell en Hamers. 'Er is nou eenmaal een groot verschil of je uitleent aan de Nederlandse overheid of pensioenfondsen of leningen verstrekt in een riskante sector', zei Röell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden