PvdA-jeugd flirt met GroenLinks

De PvdA en GroenLinks zouden bij de komende raadsverkiezingen met gezamenlijke kieslijsten moeten meedoen in de zeven stadsdelen.

Ruben Koops
- Beeld ANP
-Beeld ANP

Dat willen de Jonge Socialisten van de PvdA. Volgens voorzitter Tijn Croon, van de Amsterdamse afdeling, zijn de uitgangspunten van de twee partijen vrijwel identiek en moet een links blok voorkomen dat D66 de grootste wordt op 21 maart 2018.

De vorming van gezamenlijke kieslijsten zou alleen nodig zijn op het laagste bestuurlijke niveau, de stadsdeelcommissies. Een lijstcombinatie voor de gemeenteraad is nog een stap te ver, denkt Croon.

Hij voelt zich ­gesterkt door GroenLinksprominent en oud-wethouder Andrée van Es, die bij haar afscheid in 2014 opriep tot samenwerking tussen haar partij en de PvdA. De jongeren van Dwars, de jeugdorganisatie van GroenLinks, wilden overigens niet meeschrijven aan het stuk van Croon.

'Linkse samenwerking is een ­brutaal antwoord op de gemeentelijke centralisatie, en op de rechtse tendens in de stad en in het land,' beweert Croon in een brief in deze krant.

undefined

Het is niet voor het eerst dat er binnen de twee linkse partijen gesproken wordt over samenwerking. Opvallend is het wel dat het initiatief doorgaans komt van de partij die op dat moment de minste zetels heeft.

Zo pleitte voormalig PvdA-leider Diederik Samsom vorig jaar voor samenvoegen van de fracties van zijn partij en GroenLinks in de Tweede Kamer, maar dat hield Jesse Klaver toen af.

Op haar beurt kreeg oud-GroenLinksleider Femke Halsma in 2006 de deksel op haar neus van de toenmalige PvdA-top, toen zij opriep tot linkse samenwerking. 'In het verleden heeft de PvdA zich vaak erg arrogant gedragen in gesprekken over het onderwerp,' schrijft Croon.

Momenteel staat zijn partij er belabberd voor in de ramingen voor de gemeenteraadsverkiezingen, terwijl GroenLinks in 2018 weleens de grootste zou kunnen worden.

Beide partijen houden in september een ledenvergadering en Croon hoopt zijn voorstel daar te kunnen bespreken, zodat er ruimte komt voor een experiment. De stadsdeelcommissies krijgen komende jaren weer minder bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Zij zullen voornamelijk fungeren als ogen en oren van de gemeenteraad in de wijken.

Lees ook: Tijd voor linkse samenwerking

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden