PvdA in Senaat wil proef met wietteelt

De PvdA-fractie in de Eerste Kamer dringt aan op een experiment met gereguleerde wietteelt. De fractie roept VVD-minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) op een proef te beginnen waarbij gecertificeerde bedrijven hennep mogen leveren aan coffeeshops.

Guusje ter Horst Beeld anp
Guusje ter HorstBeeld anp

PvdA-senator Guusje ter Horst zei dat donderdag in het televisieprogramma Nieuwsuur. Volgens haar slaat Opstelten de wens van de helft van de burgemeesters van plaatsen waar coffeeshops zijn in de wind. Die burgemeesters hebben gezegd dat ze de situatie in Noord-Brabant en Limburg niet langer voor hun rekening kunnen nemen vanwege de criminaliteit die met de wietteelt gepaard gaat, aldus Ter Horst.

Motie
Opstelten is tegen gereguleerde wietteelt en heeft daarvoor tot nu toe een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar Ter Horst hoopt dat er in de Tweede Kamer alsnog een meerderheid komt voor een proef met gecertificeerde hennepteelt. Volgens de oud-minister van Binnenlandse Zaken zal haar fractie een motie voor zo'n experiment indienen bij een debat over een wetsvoorstel van Opstelten waarin wordt geregeld dat het strafbaar wordt om voorbereidingen te treffen voor het telen van wiet.

Tientallen gemeenten hebben aangegeven dat ze zelf de wietteelt willen beproeven. Ze menen dat het gedoogbeleid in de praktijk niet werkt en waarschuwen voor de gezondheid van softdrugsgebruikers en de zware criminaliteit.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en JustitieBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden