PvdA hoopt oplossing jeugdwerkloosheid te vinden door werkloze jongeren te volgen

Gemeenteraadsleden en wethouders van de PvdA Amsterdam gaan deze zomer acht afgestudeerde werkloze jongeren volgen in hun zoektocht naar een baan. Op die manier hoopt de partij concrete oplossingen te vinden voor de jeugdwerkloosheid.

Carmen Dorlo

Maar liefst 20 procent van de jongeren in Amsterdam zijn werkloos. Wat zijn de redenen hiervoor? Wat maken deze 15.000 werklozen mee? Wat krijgen ze te horen bij sollicitatiegesprekken, als ze al worden uitgenodigd? Op deze vragen hoopt de PvdA antwoord te krijgen door acht werkloze jongeren te volgen en erachter te komen wat ze allemaal doormaken.

Op zoek naar jongeren
'De afgelopen weken zijn we langsgegaan bij het ROC, bij HBO-opleidingen en universiteiten om afgestudeerden te zoeken voor ons nieuwe project', vertelt Sebastiaan Timmermans, voorlichter van de PvdA Amsterdam. 'We vonden veel enthousiaste jongeren en kozen acht, in de leeftijd van 21 tot 28 jaar, uit.'

Aanpak
Voor het project zijn zes fractieleden en twee wethouders, Pieter Hilhorst en Freek Ossel, gekoppeld aan de afgestudeerden. Elke twee weken vindt een ontmoeting plaats tussen de wethouder of het gemeenteraadslid en de afgestudeerde. Hierbij kijken de PvdA'ers naar het cv van de jongeren, naar hun sollicitatiegesprekken, bij welke bedrijven ze solliciteren, waarom ze denken dat ze worden afgewezen, hoe bedrijven reageren en hoe hiermee wordt omgegaan.

2,5 miljoen euro te besteden
'Na de zomer krijgen we een budget van 2,5 miljoen euro om te besteden aan de verbetering van jeugdwerkloosheid. Aan de hand van dit project willen we erachter komen hoe we dit geld moeten gaan besteden', aldus Timmermans. 'We gaan de visie van de jongeren en de PvdA'ers gebruiken om voorstellen te formuleren.'

Percentage toegenomen
De jeugdwerkloosheid is in het afgelopen jaar met 4 procent toegenomen. 'Het is zo'n belangrijk thema. Je kunt het je niet veroorloven om de best opgeleide generatie geen hulp te geven.' De werkloosheid onder jongeren is een belangrijk thema op de agenda van de PvdA Amsterdam. 'Achterstand in een carrière maak je nooit meer goed', besluit Timmermans.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden