PvdA hikt aan tegen homopassage

DEN HAAG - Amsterdamse PvdA'ers vallen over de passage waarin het ambtenaren wordt toegestaan uit gewetensbezwaren een homohuwelijk te weigeren.Haagse PvdA'ers begrijpen dat, maar ze weten zich gebonden aan het regeerakkoord.

In het regeerakkoord staat dat ambtenaren met gewetensbezwaren tegen het sluiten van een homohuwelijk niet worden ontslagen. Wel moet er in iedere gemeente een ambtenaar zijn die zo'n huwelijk sluit.

Burgemeester Cohen (ook PvdA) betreurt de passage, zei hij vanochtend bij de onthulling van een plaquette die herinnert aan het eerste homohuwelijk ter wereld dat hij sloot op 1 april 2001. ''Toen het homohuwelijk net tot stand kwam hebben we gezegd: we moeten een periode van gewenning inlassen. Nu is het homohuwelijk ingeburgerd.'' Volgens Cohen moeten ambtenaren de wet uitvoeren en gewetensbezwaren horen daar niet bij. Volgens de burgemeester zijn er in Amsterdam geen ambtenaren die moeite hebben om mensen van gelijke sekse in de echt te verbinden.

Voor de PvdA was de passage in het regeerakkoord slikken. Het standpunt van de partij is heel anders. Iemand die trouwambtenaar wil worden, moet ook homostellen in de echt verbinden.

In de Amsterdamse gemeenteraad is een motie ingediend waarin wordt gevraagd geen nieuwe ambtenaren aan te nemen met gewetensbezwaren.

Ambtenaren met gewetensbezwaren kunnen nu niet worden ontslagen. De praktijk is al tot stand gekomen onder de PvdA-staatssecretarissen Job Cohen en Ella Kalsbeek. Wettelijk is er niets over geregeld.

Dat gaat ook niet gebeuren, zegt juridisch medewerker Jacob Pot van de ChristenUnie. ''Dit valt niet in een regeling te gieten. Het gaat om wijs beleid. Voor Amsterdam is dat om een gemêleerd korps van trouwambtenaren te hebben. Een motie drijft de zaak op de spits.''

PvdA-Kamerleden staan overwegend positief tegenover het Amsterdamse initiatief. Paul Kalma: ''Mij lijkt het het goed recht van gemeenten om het op die manier te regelen. Zo hoort het regeerakkoord ook geïnterpreteerd te worden. En ik zou vóór stemmen als ik raadslid was.'' Staf Depla is het met hem eens. Maar de Kamerleden zijn gebonden aan het regeerakkoord. Diederik Samsom: ''Leuk is anders.''

Lea Bouwmeester is woordvoerder homobeleid van de PvdA. ''Ik kan me goed voorstellen dat het hebben van gewetensbezwaren meetelt bij de sollicitatieprocedure. De wet is er nu zes jaar. Nieuwe mensen weten wat dat.''

Of het verstandig is dat de gemeenteraad dat in een motie vastlegt, betwijfelt ze.

Lees vandaag verder in de krant:

Zes jaar homohuwelijk

AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen heeft vanochtend een plaquette onthuld die herinnert aan het eerste homohuwelijk ter wereld, op 1 april 2001 in Amsterdam.

Probeer nu Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden