PvdA: Hennah Buyne opvolger Aboutaleb

AMSTERDAM - De Amsterdamse PvdA draagt de 55-jarige rechter Hennah Buyne voor als nieuwe wethouder van Sociale Zaken, Onderwijs en Diversiteit.Ze volgt, als de gemeenterad woensdag instemt, Ahmed Aboutaleb op, die staatssecretaris van Sociale zaken werd.

Buyne werd zondagavond op een ingelaste vergadering van de hoofdstedelijke PvdA unaniem gekozen als kandidaat-wethouder. Haar belangrijkste concurrenten waren Tweede Kamerlid John Leerdam en Mavis Carrilho, in 2005 zwarte zakenvrouw van het jaar.

Buyne presenteerde zichzelf gisteren in café De Plantage als een socialist in hart en nieren. ''Ik ben rechter geworden om vanuit individuele gevallen te proberen een betere samenleving te krijgen. Zo zie ik mijn toekomstige werk als wethouder ook: vanuit individuele gevallen proberen de samenleving te verbeteren. Voor mij telt ieder mens. Ik wil graag een wethouder worden die terug gaat naar de menselijke maat.''

Buyne is geboren in Paramaribo en kwam op haar negende te wonen in Utrecht. Een paar jaar later verhuisde ze naar Groningen, waar haar vader, in Paramaribo huisarts, een baan kreeg bij het Academisch Ziekenhuis.

Buyne studeerde rechten in Groningen, was drie jaar officier van justitie en elf jaar rechter in Groningen. In 1994 kwam ze naar Amsterdam. Nadat zij hier vier jaar rechter was geweest, werd ze raadsheer (beroepsrechter) in Arnhem. Die baan geeft ze nu op.

Ondanks haar functie als rechter was Buyne zeer actief in de PvdA. Ze zit in het landelijk presidium van de partij, stond op de lijst voor de Eerste Kamer en zit in een commissie die mogelijke misstanden bij de PvdA Zuidoost onderzoekt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden