PvdA hekelt sloopdrang van Ymere

Redactie
Bewoners van Palmstraat nummer 78 t/m 96 poseren voor hun huis in de Jordaan. Woningcorporatie Ymere wil nu het hele blok grondig aanpakken, waardoor alle bewoners elders worden gehuisvest. Het is echter niet duidelijk of de huidige bewoners kunnen terugkeren. © Jean-Pierre Jans Beeld
Bewoners van Palmstraat nummer 78 t/m 96 poseren voor hun huis in de Jordaan. Woningcorporatie Ymere wil nu het hele blok grondig aanpakken, waardoor alle bewoners elders worden gehuisvest. Het is echter niet duidelijk of de huidige bewoners kunnen terugkeren. © Jean-Pierre Jans

Woningcorporatie Ymere sloopt en renoveert in de binnenstad keer op keer zonder dat bewoners een terugkeergarantie krijgen.
Dit zegt de PvdA-fractie in de gemeenteraad in vragen. Aanleiding is het besluit van Ymere in de Palmstraat een rij panden af te breken.

Volgens PvdA-raadslid Michiel Mulder ontbreekt het Ymere aan goede bewonersparticipatie. De fractie wijst op vijf gevallen waar de corporatie zich beroept op de slechte technische staat van de panden, terwijl die niet vaststaat.

Een voorbeeld is het rijksmonument Haarlemmerpoort (1840). Bewoners konden met moeite het funderingsrapport bemachtigen. Een second opinion wees uit dat Ymere te somber was. Zonder actie waren de bewoners al uit hun huizen gezet.

Een tweede voorbeeld is de Palmstraat, waar Ymere3mei besloot tot
sloop. De corporatie baseert zich op een rapport van Fugro en de daaruit in opdracht van Ymere door een consultant getrokken conclusie dat de fundering niet deugt. Door bewoners ingeroepen deskundigen beweren dat dit meevalt.

Zeventien huishoudens in de Marnixstraat, het derde voorbeeld ,werden eveneens door Ymere gesommeerd te vertrekken, zonder terugkeergarantie, omdat de fundering mankementen vertoont. Tussenkomst van de Woonbond verhinderde dat. Op de Oudezijds Voorburgwal 268, geval vier, doet zich volgens de PvdA de situatie voor die identiek is aan die van de Haarlemmerpoort.

De fractie vreest dat de corporatie zo duur wil renoveren dat alleen verkoop realistisch is. Ten slotte verwijst de PvdA naar een vijfde geschil, rond panden op de Jacob Catskade. Anticiperend op sloop waren die panden bewoond door tijdelijke huurders, terwijl het stadsdeel, Westerpark, geen toestemming voor sloop had gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden