PvdA heeft niet veel meer te bieden

Theodor Holman

Jeroen Dijsselbloem is verkozen tot politicus van het jaar. Een goede keuze, maar er kleeft iets tragisch aan, wat te maken heeft met de PvdA. Toen er een coalitie moest komen tussen de VVD en de PvdA, dacht de laatste partij: wij zetten onze beste mensen in. En dat deden ze: Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Frans Timmermans, Lodewijk Asscher, Dijsselbloem. Allemaal A-selectie, allemaal cum laude, allemaal - en daar gaat het naar mijn smaak mis - met een gedateerd, romantisch beeld van 'betrokkenheid' - het oude, sartriaanse 'engagement'.

Wie de bio's van deze PvdA'ers leest, ziet dat hun linkse hart klopt uit sentimentele overwegingen die uit hun jeugd stammen. Vaak waren vader en/of moeder onderwijzer of leraar. Dijsselbloems vader was leraar Engels en zijn moeder was onderwijzeres. Plasterks vader, een half-Jood die door zijn ouders in 1939 na de Kristallnacht van 1938 van Berlijn naar Nederland was gestuurd, was eigenaar van een kleine wetenschappelijke uitgeverij. Asschers vader was advocaat, zijn moeder was hoogleraar arbeidsrecht in Nijmegen.

En zo kan ik doorgaan met Samsom en Timmermans. Als zij niet links, niet rood en niet sociaaldemocratisch waren, zou dat verraad zijn aan hun jeugd, hun afkomst, hun verleden. De sociaaldemocratie heeft hen of hun ouders vooruit geholpen, heeft hun kansen gegeven, vergezichten geboden. Zoiets verraad je niet. Maar hun doelstellingen zijn bereikt. Iedereen kan naar school, iedereen kan studeren, iedereen kan iets van zijn leven maken. Een uitzondering daargelaten, waar ook rechts zich druk over maakt.

Net als de emancipatie, die redelijk voltooid is, is de sociaaldemocratie - ooit door Abram de Swaan de mooiste politieke uitvinding genoemd - een voorwerp dat in het Rijksmuseum niet zou misstaan en zeker nog tot inspiratie kan dienen voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis. Anders gezegd: de PvdA heeft, ondanks de bollebozen die op de diverse ministeries en in het parlement zitten, niet veel meer te bieden voor de mensen voor wie de partij werd opgericht.

Dijsselbloem is door de parlementaire pers geroemd vanwege zijn voorzitterschap van de eurogroep, de manier waarop hij SNS Reaal nationaliseerde en het Herfstakkoord tussen coalitie en oppositie. Daar zit weinig PvdA meer in, weinig sociaaldemocratie - het is de roeier van de riemen die je hebt, die hier terecht is geprezen. Maar het bewijst ook dat politieke vergezichten - waar zo ten onrechte naar wordt verlangd - niet meer kunnen bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden