PvdA: gedwongen anticonceptie

Advocaat Geert-Jan Knoops: ''Een rechter kan een individu niet dwingen af te zien zwanger te worden door een pil te slikken.'' Foto GPD Beeld
Advocaat Geert-Jan Knoops: ''Een rechter kan een individu niet dwingen af te zien zwanger te worden door een pil te slikken.'' Foto GPD

DEN HAAG - De PvdA wil gedwongen anticonceptie onder bepaalde omstandigheden mogelijk maken bij moeders die hebben bewezen niet voor hun kind te kunnen zorgen. De PvdA denkt daarbij onder meer aan moeders met een verslaving of psychische stoornis, wier eerste kind door de rechter uit huis is geplaatst.

PvdA-Kamerlid Marjo van Dijken wil hiervoor nog voor het einde van het jaar een wetsvoorstel klaar hebben. Van Dijken is hier al sinds 2004 mee bezig. Het is twijfelachtig of ze een Kamermeerderheid krijgt voor haar voorstel. Binnen de verslavings- en jeugdzorg wordt wel voorzichtig positief gereageerd.

Van Dijken beroept zich in het wetsvoorstel op de rechten van het ongeboren kind. ''Die heeft het recht om op te groeien in een goede omgeving. Je beschermt iemand die er nog niet is, maar die ook niet voor zichzelf kan opkomen.''

Het PvdA-Kamerlid vindt dat moeders wier eerste kind door de rechter uit huis is geplaatst, alles op alles moeten zetten om hun kind weer terug thuis te krijgen. Zij moeten bijvoorbeeld afkicken en hulp zoeken om hun problemen op te lossen. ''Tot die tijd mogen ze niet zwanger worden.'' Daarmee wordt volgens haar voorkomen dat verslaafde vrouwen meer kinderen krijgen die soms verslaafd en gehandicapt ter wereld komen.

De ChristenUnie wil niets van het voorstel weten. Ook het CDA wil 'maximaal inzetten' op voorlichting. Ook de SP en VVD zijn tegen. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg denkt dat het voorstel juridisch niet haalbaar is. Dat zegt ook advocaat Geert-Jan Knoops. Volgens hem is het wetsvoorstel strijdig met de internationale mensenrechten.

''Een rechter kan een individu niet dwingen af te zien zwanger te worden door een pil te slikken.'' Gedwongen anticonceptie en zelfs sterilisatie is onder zeer strenge voorwaarden al mogelijk bij verstandelijk gehandicapten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden