Update

PvdA-fractie steunt aankoop JSF na debat van 12 uur

Uren en uren overleg was er in de Tweede Kamer voor nodig, maar aan het eind van de avond gaf de PvdA uiteindelijk het verlossende woord: de sociaaldemocraten gaan definitief akkoord met de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters als opvolger van de F-16 waarmee de luchtmacht sinds 1979 vliegt.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (L) in gesprek met PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink na het reces in het debat over de toekomst van DefensieBeeld anp

De partij had op 21 september tijdens een ledenraad in Zwolle zich al achter de koers van het kabinet geschaard. Wel moest het kabinet nog aan een aantal eisen gaan voldoen wilde het de zegen krijgen van de coalitiepartner. Het kabinet kwam ze woensdag één voor één tegemoet.

Eigenlijk was het overleg bedoeld om de toekomstvisie 'In het belang van Nederland' over de krijgsmacht van minister Jeanine Hennis-Plasschaert te bespreken. Dat kwam ook wel ter sprake, maar de hoofdmoot van het meer dan twaalf uur durende debat ging over de JSF ofwel F-35.

Billen bloot
Het doel van de oppositie was vanaf het begin duidelijk: de PvdA moest zo snel mogelijk met de billen bloot. 'PvdA, geef ons duidelijkheid', vroeg Jasper van Dijk van de SP al in de ochtend. Hij kreeg bijval van andere partijen. Maar PvdA-defensiewoordvoerder Angelien Eijsink hield voet bij stuk; ze wilde eerst het antwoord van de minister afwachten.

Eijsink wilde alleen kwijt dat ze 'voldoende argumenten ziet om op dit langdurig en lastig dossier een volgende stap te zetten'. Het is een moeilijke kwestie voor haar partij. De PvdA wisselde verscheidene keren van standpunt en wilde vorig jaar nog uit het project stappen
Onder meer op het gebied van internationale missies, de werkgelegenheid, de financiën en mogelijke geluidsoverlast stelde Eijsink eisen. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zegde toe dat niet meer dan 4,5 miljard voor het project zal worden uitgetrokken, terwijl minister Kamp (Economische Zaken) de verwachting uitsprak dat het Nederlandse bedrijfsleven tot 2065 zeker voor 24 miljard aan opdrachten zal binnenhalen.

Volgens Hennis kan ons land met 37 JSF's aan haar internationale verplichtingen voldoen. De samenwerking met de Belgen bij de bewaking van het luchtruim geeft hiervoor zelfs extra ruimte. En de geluidsnormen zullen voor de JSF niet worden opgerekt, verzekerde ze.
Even na 22.30 uur zei Eijsink 'voldoende garanties' te hebben gekregen. 'Het stoplicht kan op groen', zei ze. Hennis verklaarde 'dolbij' te zijn met de ruime meerderheid en de duidelijkheid die er nu komt voor de krijgsmacht.

 
Het stoplicht kan op groen
Angelien Eijsink
Angelien EijsinkBeeld anp
Commandant der strijdkrachten Tom MiddendorpBeeld anp
SP-Kamerlid Jasper van DijkBeeld anp
Minister van Defensie Jeanine Hennis-PlasschaertBeeld anp
D66-Kamerlid Wassila HachchiBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden