PvdA-fractie bijeen over JSF: 'Vrijdag nog geen standpunt'

De PvdA-fractie is vandaag rond 10 uur begonnen aan een extra beraad, voorafgaand aan een ledenraad in Zwolle op zaterdag. Belangrijk agendapunt is de aanschaf van de JSF. Het kabinet besloot deze week tot aankoop van dit gevechtstoestel, maar binnen de PvdA bestaat veel verzet.

Redactie
Lodewijk Asscher en Diederik Samsom tijdens een extra ledenraad in mei. Beeld anp
Lodewijk Asscher en Diederik Samsom tijdens een extra ledenraad in mei.Beeld anp

Partijleider Diederik Samsom zei dat er na afloop nog geen fractiestandpunt te verwachten is. 'Dat kan pas als alle informatie compleet is.'

Samsom maakte donderdag duidelijk dat het standpunt van zijn fractie nog niet vaststaat. 'Ik weet niet of ik dit besluit kan steunen', zei hij in het tv-programma Pauw en Witteman. Samsom verwees naar een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer van donderdag. De Rekenkamer constateert daarin dat het de vraag is of met de 37 JSF-toestellen de missies uit te voeren zijn 'die wij zo graag willen', aldus Samsom. Het kabinet moet eerst met een betere onderbouwing komen voor de PvdA-fractie de knoop kan doorhakken.

Spekman verwacht 'open gesprek'
De meeste PvdA'ers hielden zich voor aanvang van de vergadering op de vlakte over hun standpunt. Mei Li Vos liet weten 'kritisch' te zijn over de JSF. Partijvoorzitter Hans Spekman zei voor de fractievergadering een 'open gesprek' te verwachten. Als de fractie het kabinetsbesluit niet goed genoeg vindt, 'kan en moet' ze volgens hem nee zeggen.

Coalitiepartner VVD en oppositiepartij CDA zijn wel voorstander van de aanschaf van de JSF. Volgens de laatste partij is er 'geen weg meer terug' na alle stappen die de afgelopen jaren al zijn gezet.

De extra fractievergadering van de PvdA gaat overigens niet alleen over de JSF. Ook de dinsdag gepresenteerde miljoenennota 2014 komt ter sprake. JSF en miljoenennota staan ook op de agenda tijdens de ledenraad van de PvdA in Zwolle.

Verslaggevers vragen PvdA-Kamerlid en defensiespecialist Angelien Eijsink naar haar reactie op de mogelijke aanschaf van de JSF. Beeld anp
Verslaggevers vragen PvdA-Kamerlid en defensiespecialist Angelien Eijsink naar haar reactie op de mogelijke aanschaf van de JSF.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden